Pustolovni turizam i sigurnost su naši aduti

U prvih pola godine turizam bilježi rast prihoda od šest posto, ali razloge za to ne treba tražiti u fiskalizaciji nego u ulaganjima u turizam, rekao je za jučerašnjega posjeta Nacionalnom parku Paklenica ministar turizma Darko Lorencin.

– Fizičke brojke trebamo zamijeniti financijskim, one su plod investicija. Ove godine u turizam je uloženo 2,6 milijarda kuna i ti rezultati sada se očituju u povećanju financijskih efekata, naglasio je i dodao da je, po nepotpunim rezultatima kojima raspolaže, Dubrovnik u srpnju imao povećanje od sedam posto, a Zadarska je županija u plusu, u usporedbi s lanjskom godinom, dva posto, što nam daje nadu da će ukupni rezultati za ovu sezonu biti bolji od prošlogodišnjih.

Ministar je napomenuo da nam je cilj kontinuirano povećavati prihod, a za to su potrebni i sadržaji poput pustolovnog i sportskog turizma kakve nudi NP Paklenica. Ti sadržaji produljuju sezonu, a u Paklenici ona traje od ožujka do kraja studenoga.

– Općenito govoreći, Ministarstvo turizma zalaže se za liberalizaciju, osim u dijelu pustolovnog turizma gdje moramo biti oprezniji jer smo, nažalost, često svjedoci nesreća koje se događaju i na ovome mjestu. Konkretno, želimo propisati dodatne mjere kako bismo i onima koji pružaju usluge olakšali taj posao, želimo definirati standard sigurnosti za korištenje tih usluga, kazao je ministar Lorencin, a na novinarsko pitanje što će to značiti za Hrvatsku gorsku službu spašavanja, rekao je da Ministarstvo turizma sudjeluje u financiranju HGSS-a te da je, po njegovu mišljenju, ta služba jedan od najboljih hrvatskih proizvoda.

– HGSS mora se još više formalizirati kako bi mu se omogućio kvalitetniji materijalni status i još bolja usluga na terenu, zaključio je.

Ministar Lorencin okušao se jučer prvi put u životu i u climbingu, slobodnom penjanju po stijenama. Iako mu pripadnici HGSS-a nisu mogli naći odgovarajuće penjačke cipele jer nosi broj 46 ili 47, ministar je bez problema ispenjao 15-ak metara uz zdušno navijanje novinara i okupljenih strastvenih penjača.

– Jako je vruće, ruke mi se grče i bride, ali osjećaj je lijep. Mnogo se lakše popeti nego spustiti, komentirao je kad se spustio i dodao da je uspon vjerojatno i u drugim stvarima svima mnogo draži od pada.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...