Ukidaju se odjeli s jednim liječnikom, ali i neke bolnice

Ana je umirovljenica iz Požege i trebala je hitnu operaciju žuči. Iako u krugu od 50 kilometara postoji pet općih odnosno županijskih bolnica, na kraju se odlučila za operaciju u 174 kilometra udaljenom Zagrebu jer smatra da će jedino tamo dobiti kvalitetnu skrb.

Ovo je samo jedan od apsurda u zdravstvu koji dokazuje da je potrebna hitna reorganizacija i reforma sustava. Na pitanja je li potrebno u krugu od 50 kilometara imati pet bolnica, jesu li potrebni odjeli koji imaju samo jednog zaposlenog liječnika i može li cijela županija imati samo jednu bolnicu, odgovor će dati francuska agencija koja je dobila zadatak da napravi projekt rekonstrukcije svih bolnica i odjela. Njihova usluga stoji 200.000 eura i plaća se iz zajma Svjetske banke.

Zajam Svjetske banke

– Riječ je o projektu koji se financira iz zajma Svjetske banke. Otvoren je natječaj na kojem je posao dobila francuska agencija, koja će za 200.000 eura napraviti kompletnu analizu na osnovi koje ćemo znati koliko je odjela zapravo nepotrebno – doznajemo u Ministarstvu zdravlja.

Nije isključeno ni ukidanje nekih bolnica, odnosno njihova prenamjena. Za točan popis svih promjena u bolnicama koje bi se trebale početi provoditi u rujnu zaduženo je osam francuskih stručnjaka koji su proteklog mjeseca obilazili bolnice.

Objektivno mišljenje

– Za početak su ih zanimale navike pacijenata, gdje se liječe, odabiru li sami bolnice i zašto, kakva je popunjenost odjela. No, iako je bilo više sastanaka, još ne znamo kakav će biti njihov konačni zaključak – kaže naš sugovornik iz Ministarsva zdravlja. Smatra da 200.000 eura nije velik novac ako analiza i organiziranje bolnica prema njemu dugoročno donesu uštede.

– Važno je da netko objektivno donese mišljenje – smatraju u Ministarstvu. Kako doznajemo, Francuzi smatraju da bi bolnice trebalo modernizirati, odnosno uskladiti s potrebama pacijenata. Bolesti današnjice uglavnom su kardiovaskularni problemi i tumori pa bi više odjela trebalo biti posvećeno njima. Infektivnih bolesti je manje pa bi broj takvih odjela, primjerice, trebalo smanjiti. Analiza bi trebala odgovoriti i na pitanje kako riješiti dnevne bolnice i stacionare.

Nepotrebni odjeli

– Postoje odjeli koji su potpuno nepotrebni u pojedinim bolnicama. Oni će biti ukinuti. Velika je vjerojatnost i da se neke bolnice prenamijene u B bolnice, ali da će se jedna kompletna bolnica ugasiti malo je vjerojatno – doznajemo u Ministarstvu zdravlja.

Završni dokument, smatraju u Ministarstvu, mora biti racionalan, na temelju dokaza, operativan i usklađen s Nacionalnom strategijom zdravstva 2012.-2020. To znači da su smjernice Francuzima kako bi trebalo izgledati hrvatsko zdravstvo zapravo okvirno već zacrtane u strategiji.

– Dokument je od iznimne važnosti za nas jer je namjera detaljno definirati buduću strukturu i kapacitete bolničkog sustava – smatraju u Ministarstvu zdravlja. Svaka bolnica treba dobiti plan restrukturiranja. Neki odjeli će se spojiti pa će umjesto tri odjela postojati jedan.

– To već znači značajne uštede je se smanjuje broj šefova. Neke usluge bit će ukinute. Primjerice, ako u nekoj bolnici vidimo da se odrade tri CT-a mjesečno, znači da ta bolnica i ne treba CT, odnosno da se to može preseliti u bolnicu u blizini – priča naš sugovornik.

Nezadovoljni građani

Iako u Ministarstvu smatraju da će provođenje zaključaka francuskih stručnjaka u konačnici značiti velike uštede, racionalizaciju, ali i poboljšanje skrbi, očekuju da će naići na nezadovoljstvo građana i dijela liječnika.

– Kada odlučimo ukinuti odjel s jednim zaposlenikom, svi se dignu na noge. Problem je i što liječnici ne žele živjeti u manjim mjestima pa putuju primjerice iz Zagreba u Sisak. Pitam se samo kako izgleda njihova pripravnost.

Pozoveš liječnika, a liječnik dođe za sat i pol. Sve se to mora promijeniti iz temelja – zaključuje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...