Brammertz sprema pozitivno izvješće o suradnji ICTY-ja i Srbije

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz izvijestio je predsjednika srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s Haškim sudom Rasima Ljajića da će njegovo izvješće o suradnji Srbije s Haškim sudom (ICTY), koji će u prosincu predstaviti Vijeću sigurnosti UN-a, biti pozitivno, priopćeno je iz Ljajićeva ureda.

Brammertz, koji je započeo trodnevni posjet Beogradu, sastao se u ponedjeljak s Ljajićem i upoznao ga s tijekom pojedinačnih postupaka koji se trenutačno vode pred Haaškim sudom. Ljajić i Brammertz suglasili su se da je suradnja Srbije i tužiteljstva ICTY-ja u Den Haagu u dostavljanju dokumentacije, pristupu arhivima državnih institucija i svjedocima “na veoma visokoj razini” i da “nema otvorenih pitanja”.

Ljajić je, kako se navodi u priopćenju, ponovio inicijativu Srbije da osuđeni pred ICTY-jem kaznu zatvora izdržavaju u državama regije, posebno naglašavajući spremnost Srbije da sa Sudom zaključi takav sporazum. Brammertz će se danas sastati sa srbijanskim premijerom Ivicom Dačićem, tužiteljem za ratne zločineVladimirom Vukčevićem te s predstavnicima međunarodne zajednice u Beogradu.

Brammertzov posjet Srbiji dio je priprema za izvješće o izlaznoj strategiji kojom će ICTY završiti rad.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar