Niste ni svjesni da na ovaj način narušavate zdravlje

Znate već za male pogreške koji štete zdravlju poput preskakanja doručka, nošenja visokih potpetica, neredovitog spavanja, konzumiranja gaziranih pića… No jeste li nešto previdjeli? Evo malih grešaka koji dugoročno nisu bezazlene.

 

Sušite rublje u kući

Pogreška

Objesili ste vlažnu odjeću u svom domu. Iako je rublje čisto, ono zagađuje zrak, tvrde znanstvenici. Vlažna odjeća povećava vlažnost zraka stvarajući alergijsko okruženje u kojem grinje i plijesan bujaju do koncentracije 300 posto veće od sigurnih granica.

Oko 25 posto kućanstava u kojima se rublje suši pozitivno je na gljivicu Aspergillus fumigatus koja uzrokuje infekcije pluća kod osoba s oslabljenim imunološkim sustavom. (To što ne vidite zelenkaste mrlje na zidu ne znači da ste sigurni; spore su često nevidljive golim okom.)

Pouka: znanstvenici preporučuju da vješate rublje u prostoru koji ima neovisan izvor topline i ventilaciju. Primjerice, kad sušite odjeću u kupaonici, uključite ventilator i zatvorite vrata.)

 

Perete zube odmah nakon doručka

Pogreška

Zube čistite neposredno nakon obroka ili pića. Svaki put kada popijete napitak poput kave ili soka od naranče, kiseline naplave usta. Ako perete zube prije nego što slina neutralizira pH, zapravo ste tu kiselinu utrljali u caklinu što ubrzava njezinu eroziju.

Osobe koje peru zube 20 minuta nakon što su popile nešto kiselo, izgubile su više dentina (sloja ispod cakline) od onih koje su čekale dulje prije pranja, pokazalo je istraživanje.

Pouka: nakon što popijete kiseli napitak poput voćnog soka, gaziranog pića ili vina, popijte čašu vode i pričekajte barem 30 minuta prije nego što operete zube. Do tada će slina (neutralizirati kiseline i remineralizati caklinu.

 

Čuvate krumpire u hladnjaku

Pogreška

Krumpire ste izložili previsokoj ili preniskoj temperaturi. Keksi, tamni tost, čips, pomfrit i drugi dragi ugljikohidrati sadrže dvije vrste sastojaka: šećer i aminokiseline aspargine. Na visokim temperaturama poput prženja i pečenja ta kombinacija stvara akrilamid, kemikaliju povezanu s nekim vrstama karcinoma (uključujući rak jajnika i bubrega), nedavno je upozorila američka Agencija za hranu i lijekove (FDA).

Čips i pomfrit posebno su opasni kada se stave u hladnjak prije kuhanja. Hladnoća pretvara više škroba u šećer što rezultira još višim razinama kancerogena.

Pouka: kod kuće možete smanjiti visoku razinu akrilamida u prženim i prženim krumpirima čuvanjem krumpira na tamnom i hladnom mjestu i držanjem sirovih kriški u vodi 15 do 30 minuta prije kuhanja.

Kuhanje je najbolja tehnika želite li smanjiti akrilamide. Što je krumpir ili tost više poprimio smeđu boju, to sadrži više akrilamida.

Uzimate istu tabletu za glavobolju i mamurluk

 

Pogreška

Često koristite lijek protiv bolova acetaminofen. Kada pomiješajte acetaminofen s alkoholnim pićem, bubrezi pate, tvrdi se u jednoj studiji.

Acetaminofen inhibira protein koji tijelo koristi za razgradnju alkohola, a osim toga alkohol može izazvati dehidraciju što bubrege stavlja pod još veći napor.

Pouka: nemojte kombinirati acetaminofen s alkoholom. Raspitajte se u ljekarni.

 

Nosite sjajnu žutu torbu

Pogreška

Izabrali ste svijetlu torbu od lažne kože. Torbe, novčanici i remenje izrađeni od svijetle lažne kože često sadrže olovne razine mnogo veće od dopuštenih. Najviše ih je pronađeno u žutim, zelenim, narančastim i crvenim. Olovo, koje se može prenijeti u tragovima iz torbe u ruke pa u usta – uzrokuje probleme u razvoju kod djece, a kod odraslih je povezano s bolestima srca i nekim vrstama raka.

Pouka: da biste bili sigurni, izbjegavajte torbe i novčanike izrađene od lažne kože i odlučite se radije za platno ili najlon, ako vam prava koža nije dostupna.

 

Izlazite s pušačem

Pogreška

Mislite da su usta poput pepeljare najgora stvar kad se ljubite s pušačem. No toksini iz cigareta smanjuju imunološki sustav u grlu, zbog čega pušači nose bakteriju Neisseria meningitidis. Bakterija se ljubljenjem širi putem kapljica iz stražnjeg dijela grla, upozoravaHuffington Post.

Pouka: preporučite mu električnu cigaretu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...