Linić i Šegon oprostili Sinovčiću 5,6 milijuna duga!

Zadarski poduzetnik Reno Sinovčić iz predstečajne nagodbe izašao je praktički neokrznut. Država i vjerovnici Sinovčićevoj medijskoj kući Vox oprostili su čak 70 posto svih dugovanja!

Financijska agencija (Fina) prije mjesec i pol dana prihvatila je plan restrukturiranja Sinovčićevog Voxa, a Trgovački sud u Zadru u utorak ujutro potvrdio je da se Sinovčiću oprašta većina nakupljenih dugova. Predstečajnu nagodbu Vox je otvorio u srpnju prošle godine.

Ukupni dugovi Voxa iznosili gotovo 80 milijuna kuna. Među najvećima vjerovnicima je upravo Ministarstvo financija, prema kojem je Sinovčić imao 8.028.711,56 kuna duga. Sinovčić će na kraju platiti manje od trećine tog iznosa. Oprašta mu se čak 5.620.098,09 kuna poreznih dugovanja.

Nezanemarive dugove Sinovčić je imao i, primjerice, prema Hrvatskim vodama; ostao im je dužan više od 640 tisuća kuna, ali na kraju mu je otpisano gotovo 450 tisuća. Odašiljačima i vezama bio je dužan više od 153 tisuće kuna, a platit će manje od 46 tisuća.

Svoj dug prema državi Sinovčić će platiti u 36 mjesečnih rata, s počekom od godinu dana.

 

Šefica Porezne u Zadru bila protiv nagodbe

Pokušala se takvoj predstečajnoj nagodbi suprotstaviti šefica Porezne uprave u Zadru Stoja Mučaj, ali bez većeg uspjeha. Šefovi iz zagrebačke središnjice nisu pokazali pretjerani interes da joj pruže podršku. Glavni i odgovorni za odlučivanje o predstečajnim nagodbama je, podsjećamo još jednom, Linićev pomoćnik Šegon. Za “nagradu” Mučaj je dobila tek razvlačenje po medijima iz Sinovčićevog Voxa.

Po šefici zadarske Porezne uprave Sinovčić je udario i u izjavi koju je svom Voxu dao nakon sudskog ročišta na kojem je prihvaćena predstečajna nagodba. “Sretan sam zbog zaključenja predstečajne nagodbe, no žalosti me ponašanje Porezne uprave”, poručio je Sinovčić.

“Sve da je Porezna uprava sada i htjela promijeniti mišljenje, ono nije niti važno. Gorčina ne slijeđenja vlastitog Zakona o predstečajnoj nagodbi – ostaje. No ono što prestaje jest mučno razdoblje za VOX, njegova direktora i djelatnike. Još samo da prestane i medijska hajka odnosno pretenciozni članci pojedinih novinara. VOX nije na koljenima, već visoko uzdignuta čela, zahvaljujući vjerovnicima i vjernim gledateljima. Sramota ostaje na onima koji su svoje kolege željeli vidjeti – na ulici”, piše na Voxovom portalu Sinovčićeva novinarka Ivana Baždarić.

 

Najveći vjerovnik – bivši trener NK Zadra

I ranije je Index demonstrirao kako su poduzetnici s odgovarajućim vezama u Ministarstvu financija koristili institut predstečajne nagodbe da izigraju prave vjerovnike. Osnovano se može sumnjati da je i ovo još jedan takav slučaj.

Sumnju izaziva činjenica da je najveći vjerovnik Voxa, s dugom od čak 21,1 milijuna kuna, bio dugogodišnji trener Sinovčićevog NK Zadra Dalibor Zebić. Manji je bio čak i dug prema Hypo banci, kojoj je Sinovčićev Vox bio dužan 15 milijuna kuna, od čega je u otpis otišlo čak 10,5 milijuna.

Nezanemarive dugove Sinovčić je imao i prema Zrilićevim firmama Tehno i Nautilus. Firmi Tehno je prije ulaska u predstečajnu nagodbu dugovao 10 milijuna, a Nautilusu 3,2 milijuna kuna. Možda se upravo u navedenim imenima i iznosima krije odgovor na pitanje kako je Sinovčić uspio većinu svojih vjerovnika uvjeriti da pristanu na otpis čak 70 posto svojih potraživanja.

 

Poznanstvo sa Šegonom

Sinovčić je javnosti najpoznatiji kao dugogodišnji vanjski stručni suradnik Nogometnog kluba Zadar. U međuvremenu je postao i nezavisni gradski vijećnik, a u Zadru je izgradio i medijsku kuću Vox, koja je zatražila predstečajnu nagodbu nakon što se našla u financijskim poteškoćama.

Nije poznato je li Sinovčiću u uspješnom rješavanju predstečajne nagodbe pomoglo dugogodišnje poznanstvo s Brankom Šegonom, pomoćnikom ministra financija Slavka Linića. Sinovčić i Šegon poznaju se još od devedesetih godina, kada je Šegon bio direktor u zadarskoj firmi Nautilus u vlasništvu Zdenka Zrilića. Šegon i Sinovčić tada su sudjelovali u pregovorima oko preuzimanja Zadranke. Upravo je Šegon, podsjećamo, u Ministarstvu financija glavni i odgovorni za rješavanje predstečajnih nagodbi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...