Humanitarna izložba slika Marije Balen “Lijepa naša”

Noć muzeja 2014. ili, kako je netko napisao, opća kulturna mobilizacija, koja ruši rekorde posjećenosti muzejskih i kulturnih ustanova u stotinu gradova, mjesta i malih lokalnih zajednica, pozvala je u petak navečer i Biograđane svih dobnih skupina da kroče kulturnim stazama kakve im je na koncu prvog mjeseca u godini ponudio Zavičajni muzej Biograda.

[pullquote align=”right”]Biogradska ‘Noć muzeja’ nastavila se izložbom slika ‘Lijepom našom’ Marije Balen, humana karaktera budući da dio prihoda odlazi udruzi roditelja djece s posebnim potrebama[/pullquote]Manifestacija kojoj se, pod okriljem Hrvatskog muzejskog društva, svake godine priključuje sve više hrvatskih muzeja, ustanova u kulturi, vlasnika privatnih kolekcija i ljubitelja sakupljanja, tako je, baš kao i prijašnjih godina, i tu ‘pala’ na ‘plodno tlo’ uz zanimljiv i raznovrstan program, slobodan ulaz i stručno vodstvo postavom Muzeja od 19 do 24 sata.

Biogradska ‘Noć muzeja’ je započela pozdravnim slovom ravnatelja Zavičajnog muzeja Draženka Samardžića, a nastavila se izložbom slika ‘Lijepom našom’ Marije Balen, inače humanitarnog karaktera budući da dio prihoda, otkriva Portal Biograd, odlazi udruzi roditelja djece s posebnim potrebama, nastupima KUD maslina iz Turnja, kao i recitacijom stihova iz vlastitih zbirki poezije pjesnikinja Rade Vrančić i Nataše Burmeta.

Mlađim posjetiteljima organizirao se kviz pod nazivom ‘Gnalić’, na temu pronađenog arheološkog blaga s broda koji je 1583. u oluji potonuo nedaleko otočića Gnalića. U plovilu se nalazila pošiljka raznovrsne robe i materijala kakav su iz Venecije naručili tadašnji sultan Murat III i njegova majka sultanija, ako ne znate i ukoliko vam tv sapunica ‘Sulejman’ i nije baš prvi izbor nakon ‘Dnevnika’, rodom Talijanka, i to radi opremanja i dogradnje harema.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...