Otvara se Sajam braniteljskih udruga na Poljani Šime Budinića

Poljana Šime Budinića bit će danas, u petak, posljednjeg dana mjeseca veljače, poprište zanimljivog i hvale vrijednog događanja. Točno u 8 sati, naime, na prostoru između Kneževe palače i crkve Sv. Šimuna, otvara se – Sajam zadruga hrvatskih branitelja.

Preko 60 braniteljskih udruga najavilo je dolazak i predstavljanje svojih proizvoda, među njima i tri iz BiH. U posljednjih deset godina broj braniteljskih zadruga porastao je sa samo deset, na preko 550, a mnoge budućnost vide u djelatnostima vezanim uz turizam.

Baš stoga se i javila ideja organiziranja specijaliziranog sajma na kojem bi braniteljske zadruge mogle na štandovima predstaviti svoje turističke proizvode i usluge, suvenire, različite autohtone domaće proizvode poput primjerice meda, vina, likera, ljekovitog i aromatičnog bilja. Pri tom treba imati u vidu ne samo njihovu poslovnu uspješnost – braniteljske zadruge naime proteklih su godina vodećim prehrambenim tvrtkama u Hrvatskoj prodali proizvoda u vrijednosti više milijuna kuna, već one za branitelje imaju i terapeutsko značenje, istakla je za Radio Zadar, Mirela Buterin – načelnica Sektora za skrb o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji Ministarstvu branitelja.

[pullquote align=”left”]Preko 60 braniteljskih udruga najavilo je dolazak i predstavljanje svojih proizvoda, među njima i tri iz BiH. U posljednjih deset godina broj braniteljskih zadruga porastao je sa samo deset, na preko 550, a mnoge budućnost vide u djelatnostima vezanim uz turizam[/pullquote]U 10 sati, kada je predviđen službeni početak programa, SZHB obići će i kvartet ministara iz Vlade RH. Redom- ministar branitelja Predrag Matić, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, zamjenik ministra turizma Želimir Kramarić i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Nakon obilaska zadrugara, u 11 sati u Gradskoj vijećnici predviđeno je potpisivanje Sporazuma o suradnji između Ministarstva branitelja i Ministarstva zaštite okoliša i prirode te Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti.

U Gradskoj vijećnici održat će se i Okrugli stol koji će obuhvatiti sljedeće teme: Turizam za sve (Ministarstvo turizma), Provedba LEADER pristupa u RH (Ministarstvo poljoprivrede), Potpora projektima zadruga hrvatskih branitelja u području održivog ruralnog razvoja (FZOEU), Mogućnost korištenja sredstava iz strukturnih fondova EU 2014-2020 (MRRFEU) i Umrežavanje braniteljskih zadruga (Braniteljska zadruga Dalmatia Ruralis).

Imamo brojne zadruge koje okupljaju oboljele od PTSP-a koji su kroz taj rad i radnu terapiju poboljšali kvalitetu ne samo svog već i života svojih obitelji koje su također uključili u rad u svojim zadrugama, rado naglašavaju zadovoljno u Ministarstvu branitelja.

[pullquote align=”right”]Dolazak su najavili ministar branitelja Predrag Matić, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, zamjenik ministra turizma Želimir Kramarić i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina[/pullquote]No kako to kod nas često biva, postoji u kompletnoj priči na žalost i ona druga strana. Nakon rata ambiciozno su braniteljski zadrugari pokrenuli vlastitu proizvodnju, od poljoprivrede, pčelarstva, sirarstva do ugradnje podova. No, izostala je sustavna potpora. To je dovelo do toga da usprkos uspješnim rezultatima većina takvih zadruga doslovno preživljava.

Problem je što od ministarstva dobiju samo jednokratnu pomoć za pokretanje posla. Tako se sada primjerice od 44 zadruge u Karlovačkoj županiji, koliko ih je na papiru, ‘drži’ još samo njih šest, sedam, i to zahvaljujući vlastitim ulaganjima.

Ukoliko Ministarstvo branitelja ne osigura povoljne kreditne linije, svi će u likvidaciju. Drugog rješenja nema, jer nezaposleni branitelji nemaju to otkuda financirati. Za uzgoj lješnjaka primjerice treba tri, četiri godine, a slično je i s ostalim plodovima. Trebalo bi nam barem omogućiti kredite s odgodom početka otplate na nekoliko godina, predlaže u V. listu predsjednik Zajednice udruga HVIDRA-e Petar Banić. Dodaje da su svoje prijedloge uputili ministarstvu iz kojega za sada na to, ali i još neka bitna pitanja -nema nikakvog odgovora.

Projekt braniteljskih zadruga, kojeg je cilj zapošljavanje i resocijalizacija branitelja, Republika Hrvatska provodi već deset godina. Pomoć Ministarstva branitelja koristilo je lani 450 iz ukupno 550 braniteljskih zadruga.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...