Nad palmama u Preku nužni tretmani protiv “crvene pipe” i drvotoča

Tvrtka Obala i parkovi iz Preka, uz stručni nadzor dipl. agr. Branka Kolege, odlučila je zaštiti palme na svom području, i to u četiri preventivna ciklusa prskanja. Program bi morao započeti u ožujku, a završiti u kolovozu, u pravilnim intervalima.

U pitanju je složen posao za koji su nabavljeni su odgovarajući alati i zaštitna sredstva. Isto tako u dogovoru s nadležnim ustanovama koje prate let štetnika, bude li potrebno, provest će se i više tretmana. Palmin drvotoč ili Paysandisia archon, i crvena palmina pipa, znan kao Rhynchophorus ferrugineus, najvažniji su štetnici palmi na području Europe, a u posljednje dvije godine uništavaju palme duž cijele jadranske obale, ističe direktor komunalne tvrtke Goran Šarin i dodaje kako je iznimno važno preventivno djelovanje, jer kad nametnik uđe u drvo, ono se više ne može spasiti pa stručnjaci preporučuju redovito pregledavanje palmi.

Prema njegovim riječima, glavni krivac za ubrzano širenje tih štetnika na prvom je mjestu međunarodna trgovina zaraženim sadnim materijalom, a u sprečavanju širenja i suzbijanju najčešće se koriste agrotehničke mjere u vidu uzgoja otpornih kultivara. Tu su i administrativne mjere koje uključuju zakonske akte reguliranja statusa štetnika, mehaničke mjere poput uništavanja zaraženog biljnog materijala i tretmana zaštite rana nastalih uslijed reza te biološke koje obuhvaćaju primjenu prirodnih neprijatelja štetnika. Kemijske mjere podrazumijevaju primjenu kemijskih pripravaka. Simptomi napada su sljedeći: na kruni i deblu palme prisutna je piljevina, prisutni su perforirani ili izgriženi listovi, a središnji se osobito suše, unutar palminog debla nalaze se dugački hodnici pa se deblo palme nakosi i na kraju potpuno posuši. Uslijed napada oba štetnika, stablo palme fiziološki slabi i postaje podložnije propadanju i urušavanju, što također predstavlja potencijalnu opasnost za okolinu.

Osim na rivama u gotovo svim primorskim mjestima, palme krase i mnoge privatne okućnice i terase ugostiteljskih objekata pa iz Obala i parkova (telefon 023/286375) pozivaju zainteresirane da im se jave za preventivno prskanje koje će uz određenu naknadu obaviti njihovi djelatnici.

Palmin drvotoč neotropska je vrsta porijeklom iz Južne Amerike, a crvena palmina pipa južnoazijskog je podrijetla. U Europi se prvi put pojavljuje u Španjolskoj, 2001. Crvena palmina pipa štetnik je pak južnoazijskog podrijetla. Prema zapadu se počinje širiti velikom brzinom sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Godine 1992. pojavila se na području Mediterana, najprije u Egiptu. Dolaskom u Europu, na Mediteranu se bilježi masovno propadanje palmi, ponajprije zbog neistraženosti i nepoznavanja biologije štetnika i njihova suzbijanja. Gusjenice palminog drvotoča i ličinke crvene palmine pipe uništavaju palme bušeći u njima hodnike, a gusjenice drvotoča i ličinke pipe pričinjaju vrlo slične štete. I palmin drvotoč i crvena palmina pipa, upozorava Šarin, mogu uništiti unutrašnjost stabla palme i bez vidljivih vanjskih znakova uginuća biljke. Bez obzira na to što su neke vrste palmi manje podložne napadu, oba štetnika napadaju sve vrste i rade štete na svima.

Oba kukca velikih su dimenzija, odrasla jedinka palminog drvotoča je leptir, s velikim rasponom krila čak do 11 centimetara. Prednja krila su zelenkasto smeđe boje, s crnkastosmeđom crtom u sredini, dok su stražnja narančaste boje s poprečnom širokom crnom crtom u kojoj se nalazi pet ili šest bijelih točaka. Odrasli leptir pojavljuje se sredinom svibnja, tijekom lipnja i srpnja dostiže vrhunac, a potkraj rujna nestaju. Nakon što se izlegne iz jaja, gusjenica je roza boje sa svijetlo smeđom glavom nakon čega poprimi bijelu boju. Od prvog do posljednjeg razvojnog stadija, veličina gusjenice palminog drvotoča značajno raste, tako da može doseći duljinu od devet centimetara. Odrasla crvena palmina pipa ima izduženo ovalno tijelo, crvenkastosmeđe do crne je boje, prosječne duljine od dva do četiri centimetra i ima dugačko rilo. Ličinka je kruškolikog oblika, bez nogu, blijedo žućkaste boje, duljine približno četiri centimetara. Glava joj je crvenkasto- smeđa ili ponekad crno-smeđa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...