Cestitka_Uskrs

Zavod za hitnu medicinu u Poličniku ispunio zadatak!

U godinu dana, koliko djeluje služba, višestruko je povećana dostupnost i podignuta kvaliteta pružanja usluga hitne medicine na području mjesta Poličnik, ali i Ruplja, Posedarja, Zemunika, Škabrnje, Smilčića, kao i na rubnim područjima grada Zadra. Rečeno je to na skromnoj svečanosti u prigodi 1. rođendana isposteve .Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije u Poličniku, u nazočnosti predstavnika domaćina i ZZHM-a.

Predstavnici Zavoda za hitnu medicinu su se još jednom zahvalili načelniku Poličnika, Davoru Lončaru, koji je, kako su kazali, ‘na samom početku prepoznao važnost hitne medicinske skrbi u zadarskom zaleđu i u svakom trenutku bio i ostao spreman na dijalog i pomoć u unapređenju suradnje sa Zavodom’., kao prvi čovjek općine koja je bez ikakve naknade za njegovo korištenje osigurala prostor stare pošte, sredstva za rekonstrukciju, pripremu i stavljanje ispostave u funkciju na korist 4.500 žitelja u 10 naselja:

Briševa, Dračevca Ninskoga, Gornjeg Poličnika, Lovinca, Murvice, Murvice Gornje, Poličnika, Ruplja, Suhovara i Visočana. No i njihova susjedstva u bližim lokalnim centrima i mjestima.

[pullquote align=”left”]Prvi naraštaj ispostave Poličnik sačinjavali su liječnici Ivan Zekanović, Ivan Kožul i Zlatko Kožar, vozači Ivica Bucić, Ante Rogić i Marin Perić, medicinske sestre/tehničari: Anamarija Bačić, Renata Butić, Ana Nekić, Filip Barić, Roko Ćustić, Thelma Soljačić i Tanja Dragaš[/pullquote]Troškovi uređenja trošne zgrade pošte iznosili su 220.000 kuna, dok je komunalno poduzeće odradilo radove vrijedne 30-ak tisuća kuna. Financijska sredstva za opremanje ispostave u iznosu 50.000 kuna osigurala je pak Zadarska županija.

Nakon što je skup kratkim nastupom i izvornim dalmatinskim ‘a cappella’ melosom’ pozdravila muška klapa ”Koporan” i nasmijao šaljivi desetominutni video uradak ‘Raditi u ispostavi Poličnik…’, dr. Zlatko Kožar predstavio je djelatnike koji su bili prvi naraštaj odnosno počeli s radom u ispostavi 1. siječnja 2013.

Ispostava je krenula u rad sa trinaest novih profesionalnih zdravstvenih zaposlenika, među kojima je sedam s područja općine Poličnik i to kao kombinacija timova T1 i timova T2. Prvi naraštaj ispostave Poličnik sačinjavali su, uz mene, liječnici Ivan Zekanović i Ivan Kožul, vozači Ivica Bucić, Ante Rogić i Marin Perić, medicinske sestre i tehničari: Anamarija Bačić, Renata Butić, Ana Nekić, Filip Barić, Roko Ćustić, Thelma Soljačić i Tanja Dragaš, kazao je ne bez ponosa voditelj ispostave, dr. Kožar.

[pullquote align=”right”]Tijekom 2013. ispostava je imala 1.233 hitnih intervencije na terenu te je pružena 2 301 usluga u Sobi za reanimaciju, a bilo je ukupno i 36 reanimacija. U zadnjih šest lanjskih mjeseci interveniralo se i na 68 prometnih nesreća[/pullquote]Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije Davorka Krnčević, istaknula je kako je jedan od najvažnijih nacionalnih ciljeva reforme hitne službe pokrivenost 80 posto teritorija uz brzinu izlaznosti na ruralnim područjima u roku 20 minuta.

U Ispostavi Poličnik taj cilj je ostvaren pa je vrijeme dolaska na intervenciju smanjeno na 12 do15 minuta. Na taj je način značajno podignuta kvaliteta pružanja usluga stanovnicima pripadajućih naselja. Također, zbog povoljnog geostrateškog položaja i dobre cestovne povezanosti Ispostava, posebno u frekventnim ljetnim mjesecima, u vrijeme prometnih gužvi, intervenira i na rubnim dijelovima grada, u Crnom, Bilom brigu i na području Bokanjca, napomenula je ravnateljica ZZHM-a.

Inače, tijekom 2013. ispostava je imala 1.233 hitnih intervencije na terenu te je pružena 2 301 usluga u Sobi za reanimaciju. U zadnjih šest lanjskih mjeseci interveniralo se na 68 prometnih nesreća. Kroz 2013. je nadalje bilo ukupno 36 reanimacija s uspješnošću od 8 posto što je rezultat blago ispod europskog prosjeka. U ovoj godini ispostavi je primarni cilj educirati javnost o mjerama osnovnog održavanja života do dolaska tima HMP-a. Time će se značajno povećati i uspješnost reanimacija. U posljednjih pola godine ispostava Poličnik redovito je na drugom ili trećem mjestu po broju intervencija u Zavodu i u potpunosti je opravdala svoje postojanje unutar ubrzano rastućeg općinskog središta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...