Bedemi skupa s drevnim zidinama Šibenika i Korčule na popisu UNESCO-a!?

I Donatov metropolis bi ipak mogao naći svoje zasluženo mjesto na listi UNESCO-a. Baš kako je netom nakon prije tri tjedna propale kandidature Foruma najavio konzervator Miljenko Domijan, umjesto fascinantnog sakralnog kompleksa, planetarni popis bi hvatao obrambeni sustav Poluotoka. I to zajedno sa šibenskim srednjovjekovnim utvrdama i utvrđenim korčulanskim zidinama.

Tri dalmatinske znamenitosti obuhvaćene su projektom kojim talijansko Ministarstvo za kulturna dobra i kulturne aktivnosti želi nizom obrambenih sustava na teritoriju nekadašnje Mletačke republike dopuniti listu pod zaštitom UNESCO-a.

[pullquote align=”left”]Tri dalmatinske znamenitosti obuhvaćene su projektom kojim talijansko Ministarstvo za kulturna dobra i kulturne aktivnosti želi nizom obrambenih sustava na teritoriju nekadašnje Mletačke republike dopuniti listu pod zaštitom UNESCO-a[/pullquote]Domijan je, podsjetimo, nedavno u izjavi za Radio Zadar kazao kako se već radi na dokumentaciji za takvu nominaciju prema čelnom tijelu UNESCO-a, a slično za njihovo područje tvrde u susjedstvu, iz Gradske uprave Šibenika.

Tu su prvi i primili informaciju kojom su izviješćeni kako je talijansko ministarstvo pokrenulo projekt izrade prijedloga za upis na Popis svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a niza obrambenih sustava na teritoriju nekadašnje Republike Venecije u razdoblju od 15. do 17. stoljeća, kao zajednički prijedlog Italije, Crne Gore i RH.

[pullquote align=”right”]Među građevinama u Hrvatskoj nalaze se, navodi informacija, četiri šibenske tvrđave, kao i stari obrambeni sustav Zadra, odnosno popularni bedemi koji su inače građeni po preciznim nacrtima mletačkog arhitekta Sanmichelia, a također i utvrđeni otočni grad Korčula[/pullquote]Među spomenutim građevinama u Hrvatskoj nalaze se, navodi informacija, četiri šibenske tvrđave, kao i stari obrambeni sustav Zadra, odnosno popularni bedemi koji su inače građeni po preciznim nacrtima mletačkog arhitekta Sanmichelia, a također i utvrđeni otočni grad Korčula. U Crnoj Gori nominiran je pak drevni obrambeni sustav Kotora. Talijanski popis u kvartetu čine utvrđeni grad Bergamo, obrambeni sustav Peschiera del Garda, poznati obrambeni sustav venecijanske lagune i utvrđeni grad Palmanova.

Hrvatsko Ministarstvo kulture razmotrilo je prijedlog i isti, uz suglasnost Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, načelno prihvatilo, navode iz Grada Šibenika. Posebnost svemu daje to da je zajednički Pristupni popis, koji uključuje najznačajnije primjere obrambenih sustava, sastavljen je u suradnji talijanskih, crnogorskih i hrvatskih stručnjaka. Koordinator projekta je Ministarstvo za kulturna dobra i kulturne aktivnosti Italije, a venecijanski sustav obrane nalazi se na tzv. tentativnoj listi UNESCO-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...