Milan Bandić u centru Zagreba otvorio Muzej – trgovinu ninske soli

U središtu hrvatske metropole, građani i gosti Zagreba mogu se ovih dana upoznati s poviješću i načinom proizvodnje soli u Solani Nin, starim alatima i pakirnicama, te, ujedno, kupiti raznovrsne proizvode od soli, od malinovog ulja s cvijetom od soli, pa do čokolade sa soli i kozmetičkih preparata.

„Muzej – trgovina soli Solane Nin” otvoren je sa željom da se Zagrepčanima i turistima približi Nin i proizvodi od soli iz naše poznate solane koja datira još iz doba starih Rimljana.

U Solani Nin i dalje njegujemo prirodno i tradicionalno dobivanje soli iz naših bazena i polja, izjavio je novinarima direktor i vlasnik Solane Nin, Damir Oštrić.

Posjetitelji mogu vidjeti kako se sol proizvodila nekada, s raznim alatima od prije 100 godina. Mogu vidjeti, primjerice, stare vagone koje su većinom gurale žene, a također su izloženi proizvodi koji se mogu napraviti sa solju, primjerice, mirisne soli s etiričnim uljima iz ninskoga kraja, kozmetiku od soli poput paste za zube, čokoladu sa solju, praline s raznim okusima i cvijetom soli, cvijet soli koji je poznat kao kavijar među solima…

Solana se prostire na površini veličine 55 hektara u laguni grada Nina. Ninska sol, bogatog okusa i jedinstvene nutritivne vrijednosti, proizvodi se na tradicionalan i prirodan način, ručno i s ljubavlju kao nekada, gdje je ljudska ruka nezamjenjiv alat. Izuzetno čist okoliš, veliki broj sunčanih sati, pogodan vjetar, izuzetan geografski položaj i iznimna biološka raznolikost osiguravaju tim kristalno bijelim zrncima autentičnost i kvalitetu svjetskih razmjera, rečeno je na otvorenju muzeja i edukativne trgovine „proizvoda Jadranskog mora i sunca“ kojemu je prisustvovao i prvi čovjek grada domaćina.

Dobro je da u Zagrebu imamo dašak povijesnog gradića Nina i mora, da se ljudi upoznaju s proizvodnjom soli, kazao je gradonačelnik Milan Bandić, dodavši, u svom osebujnom stilu, da „sa soli ne treba pretjerivati, ali da je, jednako tako, život bez soli nezamisliv“.

Muzej – dućan nalazi se u frekventnoj Gajevoj ulici na broju 8, ili boljim poznavateljima Zagreba, u neposrednoj blizini hotela Dubrovnik i popularnog restorana Boban.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...