Inicijativa Ministarstvu graditeljstva: “Nastavite isplaćivati plaće preuzetim službenicima!”

Koordinacije župana Jadranske Hrvatske i županijskih regionalnih koordinatora održala je u sastanak na kojemu su pored domaćina, šibensko-kninskog župana Gorana Pauka, prisustvovali zamjenik ministra regionalnog razvoja i EU fondova dr. sc. Jakša Puljiz, župan Istarske županije Valter Flego, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, župan Zadarske županije Stipe Zrilić, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja i zamjenik župana Ličko-senjske županije Sanjin Rukavina.

Nazočili su i zamjenici pojedinih župana, predstavnici razvojnih agencija županija Jadranske Hrvatske, uz pročelnike Upravnih odjela Šibensko-kninske županije, a primarna tema okupljanja bilo je ukidanje sufinanciranja preuzetih djelatnika iz Ureda državne uprave u Upravne odjele Županija. Naime, prema Zakonu o prostornom uređenju i gradnji iz 1. siječnja 2008., županije, veliki gradovi i gradovi sjedišta županija preuzeli su službenike, poslove, uredsku i drugu opremu, kao i arhiv Ureda državne uprave u županijama, koji su se odnosili na obavljanje poslova izdavanja lokacijskih i građevinskih dozvola, ali i drugih akata vezanih uz provedbu dokumenata gradnje i prostornog uređenja. Bili su pritom dužni osigurati materijalno-tehničke, organizacijske i financijske uvjete, osim za plaće službenika, budući da su ta sredstva osigurana iz državnog proračuna.

[pullquote align=”left”]Nedavnim stupanjem na snagu Zakona o prostornom uređenju i Zakona o gradnji, prestao je važiti dotadašnji Zakon, a time i odredba o novčanoj pomoći županijama za plaće preuzetih službenika. To znači da Županije ta sredstva moraju osigurati iz vlastitog proračuna[/pullquote]Međutim, stupanjem na snagu Zakona o prostornom uređenju i Zakona o gradnji, 1. siječnja 2014., prestao je važiti dotadašnji Zakon, a time i odredba o novčanoj pomoći županijama za plaće preuzetih službenika. To znači da Županije sada spomenuta sredstva moraju osigurati iz vlastitog proračuna. Koliko je novac u pitanju predočio je župan Pauk kazavši je da je u šest godina, Šibensko-kninska županija primila iz državnog proračuna, za plaće preuzetih službenika, sredstva u iznosu 8.395.968.96 kuna.

Stoga će Koordinacija župana Jadranske Hrvatske, navodi se u priopćenju, uputiti Inicijativu Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja da novi Zakon o gradnji dopuni tzv. starim odredbama, jer se radi o stečenom pravu, a navedena sredstva su županijama neophodna.

[pullquote align=”right”]Također je bilo govora o izradi Strategije pametne specjalizacije, naslanjajući se na to da je još 2011. u svih sedam županija podržan projekt pod nazivom Croatian Adriatic Business Infrastructure Network (CABIN), koji na prostoru Jadranske Hrvatske obuhvaća mrežu znanstveno-tehnoloških parkova i inovacijsko-istraživačkih centara[/pullquote]Također je bilo govora o izradi Strategije pametne specjalizacije, naslanjajući se na to da je još 2011. u svih sedam županija podržan projekt pod nazivom Croatian Adriatic Business Infrastructure Network (CABIN), koji na prostoru Jadranske Hrvatske obuhvaća mrežu znanstveno-tehnoloških parkova i inovacijsko-istraživačkih centara.

Podsjetiti ću da smo tada spominjali METRIS u Puli, Centar za translacijsku medicinu u Rijeci, Mehatronika u Zadru, Centar za razvoj aluminija u Šibeniku i Inovacijsko središte u Kninu, MARIBIC u Dubrovniku i Znanstveno tehnološki park u Splitsko-dalmatinskoj županiji, kazao je župan Pauk, a dogovoreno je kako će se zadužiti regionalne koordinatore da prijedlozi dogovoreni na sastanku budu uvršteni u Pametnu specijalizaciju i da projekti pojedinih županija ne konkuriraju jedni drugima.

Zamjenik ministra regionalnog razvoja i EU fondova dr. sc. Jakša Puljiz održao je prezentaciju o plansko-programskim dokumentima Republike Hrvatske za korištenje fondova Europske Unije za razdoblje 2014.-2020. Kod svih država članica se očekuje da glavne ciljeve strategije “Europa 2020” prilagode svom nacionalnom kontekstu i prilikama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...