Merkel: “Putin uvlači Europu u sukobe iz 19. i 20. stoljeća!”

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je Moskvu da riskira “masivne” političke i ekonomske posljedice ako ne promijeni svoje stajalište prema Ukrajini i kazala da se Krim ne može uspoređivati s Kosovom, javljaju agencije.

Merkel je u govoru u Bundestagu koristeći se dosad najoštrijim rječnikom od izbijanja ukrajinske krize uklonila bilo kakvu sumnju da će Njemačka izbjegavati konfrontaciju s Rusijom. Predsjedniku Vladimiru Putinu poručila je da će njegovi potezi dovesti do katastrofe. Ovo neće samo promijeniti odnos Europske unije prema Rusiji. Ne, to će dovesti i do masovnih posljedica za Rusiju, ekonomski i politički, rekla je Merkel.

Njemačka je kancelarka priznala da diplomatski napori da se utječe na Putina nisu uspjeli i da vrijeme curi. Ne odustane li Putin od referenduma na Krimu u nedjelju, Merkel naglašava da će EU u suradnji s NATO-om i SAD-om uvesti mnogo teže sankcije Rusiji od samo simboličkih kakve su bile dosad.

O tome će europski čelnici raspravljati sljedeći četvrtak. Da budem posve jasna, nitko od nas to ne želi, ali odlučni smo uvesti mjere bude li to neizbježno, kazala je.

Merkel je u neobično emotivnom govoru rekla da Putin uništava godine postsovjetskog približavanja zapada i istoka i Europu ponovno uvlači u sukobe oko interesnih sfera i teritorijalnih posezanja iz vremena 19. i 20. stoljeća, za koje smo mislili da su davno prošli. Teritorijalni integritet Ukrajine ne može se dovesti u pitanje, rekla je Merkel, naglasivši da se po međunarodnom pravu Krim ne može uspoređivati s Kosovom.

Zamjenik ruskog ministra gospodarstva Aleksej Lihačev izjavio je u Moskvi da će Rusija uvesti simetrične sankcije Europskoj uniji odluči li se ona uvesti sankcije Rusiji. Spremni smo za svaku mogućnost. Odgovorit ćemo jednako, rekao je.

Organizacija za ekonomsku suradnju u razvoj (OECD) priopćila je danas da odgađa sve aktivnosti vezane uz pregovore s Rusijom za pristup toj organizaciji. Članice OECD-a odlučile su zato pojačati suradnju s Ukrajinom, navodi se u priopćenju iz sjedišta organizacije u Parizu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...