Pag: Na državnoj cesti D-106 grade se dva kružna toka

Nekoliko mjeseci traje problem s funkcioniranjem lučke uprave Pag.

Grad trenutno nema djelatnika lučke uprave zbog odlaska dosadašnjeg djelatnika u mirovinu već jednom tjedno dolazi djelatnik sa strane što je nedostatno s obzirom na predstojeću turističku sezonu, upozorio je i alarmirao danima gradonačelnik Željko Maržić prema resornim službama. Koliko-toliko umirujući odgovor na apel stigao je ipak u četvrtak.

U proceduri donošenja je Zakon o pomorstvu koji na novi način regulira ustrojstvo lučkih uprava pa se treba pričekati njegovo usvajanje i stupanje na snagu kada će se točno znati nova organizacija i uređenje lučkih uprava, poručio je Zdenko Antešić, zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture i ponudio još nekoliko detaljnijih informacija:

Razumijem probleme s kojima se suočava Grad Pag bez djelatnika lučke uprave, pogotovo u vrijeme pripreme i same turističke sezone, ali za ovu sezonu ili preciznije od 15.travnja na šest mjeseci do 15. listopada, planirano je upošljavanje sezonskog djelatnika. Sugeriram i podržavam inicijativu da Grad pokrene proceduru prema Županijskoj lučkoj upravi kako bi se uposlio stalni djelatnik lučke ispostave u Pagu, kazao je doministar.

[pullquote align=”left”]Pag trenutno nema djelatnika lučke uprave zbog odlaska dosadašnjeg djelatnika u mirovinu, već jednom tjedno dolazi djelatnik sa strane što je nedostatno s obzirom na predstojeću turističku sezonu, upozorio je čelni čovjek grada[/pullquote]Dijalog i kratka rasprava poveli su se na radnom sastanku kojemu je pozivna tema bila cestovna. Konkretno, rekonstrukcija dijela državne prometnice D-106 o čemu su razgovarali predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i Hrvatskih cesta – ispostave Zadar, uz nazočnost zamjenika ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenka Antešića, tajnika ministra Gorana Groboteka, glavnog savjetnika ministra Igora Cigulu, predstavnik Hrvatskih cesta – Ispostava Zadar Ante Šarić i čla uprave Hrvatskih cesta Jurica Krleža, kao i predstavnici Grada Paga: gradonačelnik Željko Maržić, zamjenik gradonačelnika Dario Grašo, pročelnica Ureda Grada Paga Sanja Bukša i Ivo Fabijanić

Gradonačelnik Željko Maržić pozdravio je prisutne uz napomenu da je sastanak sazvan radi davanja informacije vezano uz rekonstrukciju državne ceste D-106, nogostupa na dijelu iste ceste kao i rekonstrukciju ceste (križanja) kod trafostanice na području Lokunja.

Jurica Krleža, član Uprave Hrvatskih cesta govorio je o projektima, kao i planiranim investicijama u državne prometnice pri čemu je istaknuo projekt izgradnje Prolaza kroz Pag, duljine 900 metara koji je trenutno u fazi pripreme za javnu nabavu, a riječ je o investiciji vrijednoj 13.5 milijuna kuna.

Kako sada stoje stvari, završetak radova na spomenutom projektu očekuje se u vremenskom razdoblju od devet mjeseci nakon provedbe postupka javne nabave, otkrio je Krleža dotaknuvši se i projekta izgradnje kružnog toka na križanju državnih cesta D-106 i D-107 u smjeru Novalje, koji uključuje održavanje i radove na rekonstrukciji raskrižja, a čija je vrijednost 2.3 milijuna kuna.

Trenutno je za spomenuti projekt u tijeku postupak javne nabave odabira izvođača, a planirani rok za završetak radova je tri mjeseca nakon provedbe toga postupka, napomenuo je član Uprave HC-a i usput pohvalio Grad Pag koji je iskazao volju za financiranjem projektne dokumentacije u rekonstrukciji dijela državne ceste D-106 na način da se naprave dva kružna toka koja će se rješavati u kasnijoj fazi zahvata.

[pullquote align=”right”]Na sastanku se „na tapetu“ našao i Projekt obnove antikorozivne zaštite mosta Pag – kopno, također na D- 106, koji uključuje održavanje i obnovu antikorozivne zaštite nadlučne rasponske konstrukcije, obloge stupova, ograde i rubnjaka, vrijednosti tri milijuna kuna[/pullquote]Na sastanku se „na tapetu“ našao i Projekt obnove antikorozivne zaštite mosta Pag – kopno, također na D- 106, koji uključuje održavanje i obnovu antikorozivne zaštite nadlučne rasponske konstrukcije, obloge stupova, ograde i rubnjaka, vrijednosti tri milijuna kuna. Planirani rok završetka radova je tri mjeseca nakon provedbe postupka javne nabave, kazao je zamjenika gradonačelnika Darijo Grašo, kojega je pak zanimalo i što je s rješavanjem nogostupa na dijelu navedene državne ceste koja prolazi naseljenim dijelom grada Paga – točnije iza trafostanice na području Lokunje, pa cestom prema Novalji.

I taj dio prometnice će definitivno ići u rekonstrukciju, tako da se napravi nogostup nakon što se završi projekt obnove i modernizacije s obzirom da se radi o dosta problematičnoj dionici jer na njoj ima dosta usjeka kao i nužno traži gradnju potpornih zidova, upoznao je Ante Šarić, predstavnik Hrvatskih cesta – Ispostava Zadar.

Na kraju je „poteštat“ Maržić informirao prisutne o projektima koji se planiraju na području Grada Paga, a vezani su uz funkcioniranje poslovnih i turističkih zona.

Nakon sastanka s čelnicima Paga, zamjenik ministra Zdenko Antešić prezentirao je prijedlog novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama na tribini u organizaciji Grada Paga na kojoj su, osim njegovih predstavnika, s argumentiranim i konstruktivnim prijedlozima sudjelovali i predstavnici zainteresirane javnosti lokalne i poslovne zajednice iznoseći neka svoja razmišljanja o mogućim rješenjima. Podrobno su pretreseni problemi s kojima se mnogi susreću u svakodnevnom životu i radu, vezano za tematiku pomorskog dobra i luka, a najviše interesa iskazali su za tematiku utvrđivanja granica pomorskog dobra.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...