Zašto brzinske dijete ne uspijevaju

Brzinske dijete su omiljene u slučaju kad imate svega par dana vremena da stanete u odijelo koje ste zadnji put nosili na svom davnom vjenčanju ili u haljinu koja je još prije dvije godine stajala kao salivena, no koliko su one zapravo učinkovite?

Odogovor znanstvenika sa europskog Kongresa o pretilosti je vrlo jednostavan – gotovo ništa! Naime, možete postići neki kratkoročan rezultat, no na bilo koju dulju prugu takve dijete ne samo da nisu učinkovite, nego su loše za vas.

Brzinske dijete uglavnom troše mišiće, a ne salo, pa kako mišići inače sagorijevaju dvostruko više kalorija od ostalog tkiva, tijelo nakon nekog vremena počne trošiti sve manje i manje energije zbog smanjenog obujma mišića.

Na kraju priče dolazi i ono najgore – počinjete se debljati uz minimalan unos kalorija zato što ste smanjili mišičnu masu.

Ovi su zaključci donešeni temeljem istraživanja u kojima je jedna grupa ispitanika provodila klasične brzinske, vrlo restriktivne dijete tijekom 5 tjedana, a druga uravnoteženu dijetu tijekom 12 tjedana.

U obje su skupine ispitanici izgubili jednak broj kilograma, no ovi prvi su gubili mišićnu masu, a drugi salo.

Stoga, kad odlučite da vam je potrebna dijeta, prvo si dajte dovoljno vremena, a zatim izaberite neku uravnoteženu dijetu koja vam neće pojesti mišiće, preporučuju znanstvenici, a na Forumi postoji sjajna tema Smršaviti, ali zdravom prehranom i vježbanjem, gdje ćete pronaći dovoljno argumenata i načina za mršavljenje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...