U Ugriniću se održava treća tradicionalna regata brodova na oštra idra i trevu

Udruga Frkata iz Ugrinića i Turistička zajednica Općine Tkon organiziraju treću regatu tradicionalnih drvenih brodova na oštra idra i trevu koja će se održati 13. srpnja u Ugriniću na otoku Pašmanu pod nazivom “3. ĐIR PO KONALU”.

Projekt održavanja regate starih, tradicionalnih drvenih brodova na oštra (latinska) jedra i trevu započet je 2007. kao ideja sačuvanja i prezentacije simbola otoka i Pašmanskog kanala kroz nekadašnji život mornara, kalafata, ribara i težaka te se od onda uspješno održava svake godine.

Održavanje regate motivacija je da vlasnici svoje drvene brodove renoviraju i održavaju u funkciji kao i prenošenje tradicije plovidbe na jedra sa koljeno na koljeno.

– Želimo upoznati sudionike i posjetitelje, kroz jedinstvenu priliku, da nauče nešto više o starinskom načinu plovidbe na jedra te općenito o životu na otoku Pašmanu, kažu organizatori.

Registracija započinje u 11 sati, a start je predviđen u 14 satiispred mjesne luke Ugrinić.  Predviđene su četiri kategorije: oštro idro-kaić, oštro idro-gajeta, oštro idro-leut i treva-kaić.

Nakon regate i proglašenje pobjednika slijedi druženje i zabava uz pripremu večere u domaćem stilu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...