Pazite što gledate! Istraživanje potvrdilo da gledanje akcijskih filmova deblja!

Nedavni eksperiment koji je proveden na Sveučilištu Cornell potvrđuje tezu iz naslova: za vrijeme gledanja akcijskih filmova čovjek pojede dvostruko veću količinu grickalica i slatkiša nego za vrijeme gledanja političkog ‘talk showa’.

‘Deblja li gledanje televizije?’, česta je tema o kojoj se piše na internetskim portalima, u novinama, ali i u mnogim znanstvenim publikacijama. I dječica u nižim razredima osnovne škole znaju da je konzumacija slatkiša za vrijeme gledanja televizije ubojita kombinacija.

No, prema istraživanju koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Cornell, čovjek se deblja ovisno o tipu televizijskog programa koji gleda. Dakle, problem ne leži u samoj aktivnosti gledanja televizije, već u vrsti programa i emisija koje gledamo.

Grupa istraživača okupljenih na Sveučilištu Cornell istraživala je utjecaj koji na prehrambene navike gledatelja uzrokuju filmovi Michaela Baya. Istraživanje je pokazalo kako akcijski filmovi tjeraju gledatelje da jedu dvostruku količinu grickalica i hrane od drugih tipova televizijskih emisija.

Zvuči li vam potpuno nastrano teza da gledanje filma ‘Umri muški’ deblja više od gledanja ‘Nedjeljom u 2’? U čemu je stvar?

U eksperimentu su sudjelovala 94 studenta koji su bili podijeljeni u tri skupine. Sve tri skupine su gledale televiziju te im je bila ponuđena velika količina grickalica, M&Ms čokoladnih bombončića, voća i povrća.

Svaka od te tri grupe je gledala drugačiji tip televizijskog programa. Prva skupina studenata je gledala film ‘The Island’, američkog redatelja Michaela Baya s Ewanom McGregorom i Scarlett Johansson u glavnim ulogama. Druga grupa je gledala ‘The Charlie Rose Show’, politički ‘talk show’ koji vrlo nalikuje formatu emisije ‘Nedjeljom u 2’. Treća grupa je također gledala film ‘The Island’ samo bez zvuka.

Vidi čuda, studenti koji su gledali ‘The Island’ pojeli su dvostruko više slatkiša (čak 98 posto) od onih koji su gledali Charlia Rosea, a skupina studenata koja je gledala nijemu verziju filma ‘The Island’ pojela je 36 posto grickalica više od svojih kolega koji su gledali američku verziju ‘Nedjeljom u 2’.

Iako ni sam nije siguran, voditelj projekta Aner Tal pretpostavlja kako su ovi rezultati u vezi montažom filma. Naime, emisija ‘Charlie Rose’ ima svega 4.8 montažnih rezova u jednoj minuti, dok ih ‘The Island’ ima preko dvadeset i pet. Brzina kojom se smjenjuju kadrovi u filmu ima utjecaj na stupanj uključenosti gledatelja u film. Što je dinamičniji film, to se gledatelji više zaboravljaju te ne obraćaju pozornost na količinu i tip hrane koju unose u sebe.

Dakle, želite li smršavjeti, a i dalje zadržati svoju staru naviku grickanja pred svojim televizijskim ekranima, pokušajte jednostavno gledati više dosadnih i statičnih televizijskih emisija, poput prijenosa zasjedanja Hrvatskog sabora.

Za sam kraj poručujemo: ne očajavajte! Loše prehrambene navike moguće je imati i u teretani. Nakon što pogledate video isječak, shvatit ćete kako grickanje za vrijeme praćenja svoje omiljene televizijske emisije i nije toliko grozno kao što se čini…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...