Beagle 2 pronađen neoštećen na Marsu 11 godina nakon nestanka

Britanska svemirska agencija otkrila je u petak tajnu nestanka Beaglea 2 prije jedanaest godina objavivši informaciju – popraćenu fotografijom – da se ta svemirska letjelica koja je nosila europsku sondu Mars Express, uspješno spustila na površinu crvnog planeta na Božić 2003.”Beagle 2 koji smo od 2003. smatrali izgubljenim pronađen je djelomično rasklopljen na površini planeta”, rekla je u priopćenju Britanska svemirska agencija.

Njegov nestanak je pokvario početak misije europske sonde Mars Expressa, prvog istraživanja nekog drugog planeta Sunčeva sustava koje je pokrenula Europska svemirska agencija (ESA) i koje se nastavlja u 2015.

Beagle 2 je 6. veljače 2004. proglašen zauvijek izgubljenim.

Dokaz o njegovu djelomičnom uspjehu pružile su snimke visoke rezolucije koje je načinila američka sonda Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) koji od 2006. kruži Marsovom putanjom.

Snimke potvrđuju da se mali modul težak gotovo 70 kg nije raspao pri spuštanju, čega su se znanstvenici bojali.

U stvari, uređaj koji su konstruirali britanski stručnjaci leži – čini se, neoštećen – pet kilometara od bazena Isidis Planitia, gdje se trebao spustiti.

Svaki kontakt s njim je izgubljen pošto je Mars Express odbacio modul nakon šestomjesečnog putovanja dugog više od 400 milijuna kilometara.

“Nažalost, Beagle 2 je naišao na teškoće u završnoj fazi”, komentirao je David Parker, direktor Britanske svemirske agencije.

Ne možemo govoriti o “potpunom neuspjehu”, budući da se “prizemljenje ipak dogodilo”, istaknuo je u petak glavni direktor Europske svemirske agencije (ESA) Jean-Jacques Dordain na tiskovnoj konferenciji u Parizu.

Sonda Mars Express lansirana 2. lipnja 2003. iz Bajkonura u Kazahstanu pomoću rakete Sojuz-Fregat, trebala je otkriti eventualne tragove života na Marsu, o čemu odavno nagađaju ljubitelji znanstvene fantastike.

Beagle 2 je bio opremljen bušilicom kojom je trebao s dva metra dubine izvući uzorke tla.

Nazvan je po brodu HMS Beagle kojim je britanski znanstvenik Charles Darwin, tvorac teorije evolucije, 1830-ih putovao južnim morima i Tihim oceanom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...