“Klimatski marš” u središtu Zagreba ukazao na goruće pitanje klimatske krize

“Klimatski marš” u subotu je u središtu Zagreba organizirala okolišna inicijativa Extinction Rebellion Zagreb kao reakciju na goruće pitanje klimatske krize, a sudionici su od Vlade zatražili okretanje obnovljivim izvorima energije.

Marš je organiziran u povodu Dana planeta Zemlje. Sudionici su se okupili ispred HNK te su u glasnoj povorci s transparentima i bubnjevima krenuli središtem Zagreba: Frankopanskom, Ilicom, Trgom bana Jelačića i Praškom do Zrinjevca.

Uzvikivali su da sada žele klimatsku pravdu, da je jedina nada – klimatska pravda, a jedina solucija – revolucija. Nosili su i transparente na kojima je pisalo: “Sustavne promjene – Ne klimatske promjene”, “ZA globalni mir – ZA klimatsku pravdu – ZA društvenu pravdu”, “Ne postoji zeleni kapitalizam”, “Manje rada na poslu – Više rada na okolišu – Skratimo radni tjedan”.

Škoda: Klimatska kriza u Hrvatskoj još nije objavljena, političari vjerojatno nisu ni pročitali apel znanstvenika

– Primarno želimo potaknuti građane da se oni sami uključe u rješavanje klimatske krize s obzirom na to da smo u zadnjem maršu imali zahtjeve za Vladu koje oni nisu ispunili, izjavila je novinarima Magdalena Škoda iz inicijative Extinction Rebellion Zagreb. Podsjetila je da su to bili zahtjevi da se proglasi klimatska kriza koja još uvijek nije u Hrvatskoj objavljena, te da se u školskom sustavu naglašava problem klimatske krize. Škoda je istaknula i kako su hrvatski znanstvenici objavili apel koji hrvatski političari vjerojatno nisu niti pročitali.

Sudionici marša bili su i aktivisti Zelene akcije i Greenpeacea.

Predsjednik Zelene akcije Luka Tomac izjavio je da marš pokazuje koliko su građani zabrinuti za klimatske promjene i koliko su se voljni aktivirati. No, istaknuo je da to što sami mogu napraviti – ima doseg te je na Vladu “prebačena loptica” u smislu kreiranja ambicioznih klimatsko-energetskih politika koje nas, dodao je, puno prije nego što to Vlada sada planira dovode do niskougljičnog društva. Radi se, kaže, o politikama koje na prvo mjesto stavljaju energiju sunca i vjetra, a ne ulaganja u fosilne projekte poput nastavka korištenja ugljena, novih LNG projekata i novog bloka nuklearne elektrane Krško.

– Treba nam brza energetska tranzicija jer je to jedini način i da dosegnemo energetsku neovisnost i izbjegnemo postojeće i buduće krize, poručio je Tomac.

Direktor ureda Greenpeacea u Hrvatskoj i Sloveniji Zoran Tomić rekao je da je “ova godina obilježena dvjema velikim krizama koje se tiču fosilnih goriva – a to je ovaj nesretni rat u Ukrajini i galopirajuće klimatske promjene koje nam već desetljećima pomalo dolaze glave”.

– Potrebna je radikalna promjena – moramo se okrenuti obnovljivim izvorima energije, pogotovo energiji sunca, a ne plinu, nafti i ugljenu, poručio je Tomić, javlja HRT.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...