Lalovac: “Razmišljamo o zabrani kreditiranja u svim stranim valutama”

Ministar financija Boris Lalovac izjavio je u četvrtak da se razmatraju sve opcije za rješenje problema dužnika u švicarskim francima, među kojima je i mogućnost da se donese poseban zakon o stambenom kreditiranju i zabrani financiranje u drugim valutama.

Lalovac je uoči sjednice Vlade novinarima na Markovom trgu kazao i da će se danas naći s guvernerom Hrvatske narodne banke (HNB) Borisom Vujčićem s kojim će razgovarati o svim opcijama.

“Ja ću se danas naći s guvernerom, jer on je nudio i neke druge modele. Ono što je bitno reći je da ćemo mi vjerojatno ići s nekakvim zakonskim rješenjima. Razmatramo da možda donesemo poseban zakon o stambenom kreditiranju i da zabranimo takvo financiranje u drugim valutama”, izjavio je Lalovac.

Ministar financija novinarima je kazao da će s guvernerom “danas nastaviti intenzivne razgovore, tako da ćemo vrlo brzo izaći s nekim modelom”, uz napomenu da su “sve opcije na stolu”.

HNB: Mađarski model je najneisplativiji
HNB je u srijedu objavio analizu o kreditima u CHF i nekim mogućnostima državne intervencije, u kojoj se analiziraju učinci pet opcija rješenja problema dužnika u CHF, među kojima je financijski najneisplatljiviji tzv. mađarski model, odnosno konverzija svih valutno indeksiranih kredita (i CHF i euro) u kunske. Takav bi model, po procjenama HNB-a, međunarodne pričuve Hrvatske smanjio za više od 70 posto, odnosno one bi pale ispod 3 milijarde eura, što bi moglo imati nesagledive posljedice na ukupno gospodarstvo.

Među analiziranim opcijama je i ona o preugovaranju postojećih kredita na temelju aktualne tržišne vrijednosti nekretnina i trenutne kreditne sposobnosti dužnika, koja se ocjenjuje kao ‘najmanje bolna’.

‘Ne možemo dozvoliti da građani budu robovi’
Na upit hoće li fiksiranje tečaja franka za korisnike kredita na razini od 6,39 kuna na razdoblje od godine dana unijeti nered u sustav, odnosno da se već postavljaju pitanja zašto se primjerice ne fiksira i tečaj eura za izvoznike na 10 kuna ili zašto se tečaj od 6,39 kuna za franak ne primjenjuje na sve, Lalovac je kazao da ne želi o takvim špekulacijama.

“Nama je bitno da riješimo stambeni fond. Jako puno ljudi je zamrznulo svoju imovinu u tom stambenom fondu i ne želimo da budu robovi, moraju imati opciju izlaza”, kaže ministar financija te ističe da se ne može dozvoliti da ako netko ima stan i dogodi se poremećaj na tržištu postane “vječni rob, da cijeli život otplaćuje i da nikad ne može otplatiti taj stan”.

“Država mora intervenirati i država će intervenirati. O tome se radi, a ne govorim o ovim špekulacijama je li jedan ili pet ili deset. Mi moramo riješiti da građani ne budu robovi bankarskog sustava, da im cijeli život plaćaju, a nikad ne otplate taj stan”, zaključio je Lalovac.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...