Rast franka pogubniji od poplava

Jutros se dogodio pravi šok na financijskim tržištima. Švicarska narodna banka odlučila je da tečaj švicarskog franka više neće držati pod kontrolom.

Valuta je istog trena poput rakete poletjela u nebo za čak 30 posto da bi se tijekom dana ipak smirila na oko 17 posto, tj. došla na 0,97 eura za jedan franak. To se trenutno prelilo i na domaće tržište na kojem su banke i mjenajčnice u jednom trenutku prodavale franak za više od 8 kuna a zadnja cijena je oko 7 kuna i 40 lipa za jedan franak.

To je financijski udar na hrvatske građane veći od šteta koje su proljetos Hrvatskoj učinile poplave. Šteta nastala katastrofalnim poplavama bila je 2 milijarde i 200 milijuna kuna, dok je šteta nastala porastom vrijednosti franka za 17 posto 3,5 milijardi kuna.

Više od 100.000 obitelji zaduženo je u švicarskim francima, a ovom intervencijom švicarske centralne banke vrijednost njihovog duga trenutno se povećala za čak 3,5 milijarde kuna. Dužnici u francima divljanje švicarca nazivaju katastrofom, a slične epitete koriste i iz najveće oporbene stranke.

Iz Udruge banaka pak smiruju situaciju. Smatraju kako se tečaj neće toliko promijeniti jer se radi o jednoj nagloj reakciji svih sudionika na tržištu na vrlo neočekivan potez švicarske centralne banke.

Neslužbeno saznajemo kako bi banke u slučaju trajnijeg ovakovog stanja dužnicima ponudile kredit balone, reprogram ili pak konverziju u euro ili kuneke kredite. No konkretne je prognoze kretanja tečaja teško dati, pogotovo one kratkoročne.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...