Pavić : “Dionice Tankerske plovidbe za dionice TNG-a zamijenila je današnja i bivša Uprava te svi trenutni i bivši direktori u Tankerskoj plovidbi!”

Javna ponuda dionica našeg novoosnovanog društva Tankerska Next Generation d.d. (TNG) uspjela je u cijelosti u skladu s našim očekivanjima i planovima. Prikupili smo ukupno 208 milijuna kuna svježeg kapitala, odnosno oko 31 milijun USD, s kojima TNG namjerava financirati kupnju dva MR tankera najnovije generacije za prijevoz naftnih prerađevina, istaknuo je Mario Pavić, predsjednik uprave Tankerska plovidba d.d. u svom obraćanju dioničarima Tankerske plovidbe d.d.

Kapital i rezerve TNG-a time su povećane na 463 milijuna kuna, a ukupno je izdanih dionica TNG-a 7,2 milijuna. Sve dionice su uvrštene na Zagrebačku burzu pod burzovnom oznakom TPNG-R-A 12. veljače 2015. godine i od tada se svakodnevno s njima trguje. Posljednja ostvarena cijena na burzi iznosi 65 kuna po dionici.

Tankerska plovidba je i dalje ostala najveći dioničar i kontrolira oko 56 posto vlasništva u TNG-u. Ostatak dionica pripada hrvatskim i inozemnim investicijskim i mirovinskim fondovima te preko 1.300 malih dioničara.

– Više od 50 posto dionica Tankerske plovidbe u vlasništvu manjinskih dioničara zamijenjeno je za dionice TNG-a u okviru javne ponude. Među onima koji su svoje dionice Tankerske plovidbe zamijenili za dionice TNG-a je i današnja Uprava, svi trenutni direktori u Tankerskoj plovidbi, bivša Uprava i direktori, kao i brojni sadašnji i bivši zaposlenici Tankerske plovidbe. Time je najveći broj onih koji su stvarali Tankersku plovidbu u njenih 60 godina postojanja dao podršku i povjerenje novom društvu, istaknuo je Pavić.

TNG je svoj poslovni model prilagodio zahtjevima burzovne kotacije. Društvo posluje profitabilno u trenutno atraktivnom brodarskom segmentu, prijevozu naftnih prerađevina i lakih kemikalija. Troškovna struktura poslovanja je prilagođena tako da društvo budeiznimno konkurentno na svjetskom tržištu. Sve navedeno, uz kvalitetno financiranje kupljenih brodova, trebalo bi omogućiti društvu sigurno poslovanje.

– Glavna skupština Tankerske plovidbe je 1. kolovoza 2014. godine donijela odluku kojom je ovlastila Upravu Tankerske plovidbe za stjecanje vlastitih dionica na način da svojim dioničarima može ponuditi zamjenu za dionice svojih povezanih društava. Na temelju te ovlasti, a u sklopu provedbe postupka stjecanja vlastitih dionica Tankerske plovidbe, Uprava Tankerske plovidbe i dalje nudi da dioničari svoje dionice Tankerske plovidbe d.d.  zamijene za dionice TNG-a na način da za jednu dionicu Tankerske plovidbe zamijene za osam dionica TNG-a, kazao je Pavić.

Ova ponuda se odnosi na sve dioničare Tankerske plovidbe, bez obzira na datum stjecanja dionica. Ponuda vrijedi do 31. ožujka 2015. godine. Navedenim omjerom 1:8, dioničar Tankerske plovidbe će za jednu dionicu Tankerske plovidbe dobiti osam dionica TNG-a ukupne tržišne vrijednosti 520 kuna ( izračunato po posljednjoj ostvarenoj cijeni na Zagrebačkoj burzi).

Podsjetimo, u okviru javne ponude dionica TNG-a aktiviran je i mehanizam stabilizacije cijene dionica koji traje do kraja burzovnog trgovanja 13. ožujka 2015. godine. Stoga je za očekivati da će svi koji žele prodati dionice TNG-a koje prethodno zamijene za dionice Tankerske plovidbe do tog datuma će to moći učiniti po istim ili sličnim cijenama.

Dionice Tankerske plovidbe za dionice TNG-a mogu se zamijeniti u Interkapital vrijednosnim papirima d.o.o. ili u Tankerskoj plovidbi d.d.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...