Cestitka_Uskrs

Prvi pametni medo Lucas doniran Odjelu pedijatrije OB Zadar; Teddy the Guardian pratit će parametre općeg zdravstvenog stanja zadarskih mališana

Zahvaljujući tvrtkama Blitz-CineStar i Blitz film i video distribucija te posjetiteljima najvećeg kinolanca u regiji, Odjelu pedijatrije Opće bolni­ce jutros je uručen prvi medicinski me­dvjedić Teddy the Guardian te nužno potrebna oprema. Medvjedić Lucas, od danas je službeni zaštitnik OB Zadar koji će, kako kažu njegovi menadžeri, od sada paziti i voljeti sve mališane koji budu trebali njegovu pomoć.

Donaciju je zamjeniku sanacijske upraviteljice Opće bolnice Zadar dr. Robertu Karlu uručio upravitelj CineStara Zadar Ivan Padrenostro i autorica Teddy the Guardiana Ana Burica.

–  Blitz-CineStar i Blitz film i video distribucija organizirali su humanitarnu akciju Svi za medu u kojoj se od 18. prosinca 2014. do 31. siječnja 2015. godine odvajao dio zarade za potrebe bolnica u Hrvatskoj. Medvjedić Teddy the Guardian je samo dio priče. Tijekom trajanja akcije od svakog prodanog menija MEDO ZA MEDU odva­jalo se 5 kuna/ 1 KM, a od svake prodane ulaznice za film Medvjedić Pad­dington po 1 kuna/ 25 feninga kako bi TEDDY THE GUARDIAN olakšao i uljepšao bolesničke dane našim mališanima. Prikupljeno je 141.886 kuna i 1.927 KM, dok je vrijed­nost poklona partnera akcije, tvrtki Podravka, SimBex, Hrvatski Tele­kom d.d., Technomarket i Eksa grupa, preko 100.000 kuna. Zahvaljujući njoj, 10 hrvatskih bolnica i dvije bosansko-hercegovačke napokon će dobiti pametne medvjediće TEDDY THE GUARDIAN. Zadarska Opća bolnica je uz medvjedića dobila i nužno potrebnu opremu:  oksi­metar, dva inhalatora, pakete tvrtki Simbex i Podravka te 100 -ak animiranih i dječjih filmova, istaknuo je Padrenostro ,

Teddy the Guardian, medo, medvjedić

 

Blitz-CineStar i Blitz film i video distribucija osim navedenog zadarskoj bolnici poklonili su i uljepšavanje zidova veselim tapetama s likovima iz crtića.

Teddy the Guardian plišana je igračka s ugrađenim medicinskim senzori­ma kojima je zadatak kroz igru s djetetom pratiti parametre kao što su tje­lesna temperatura, broj otkucaja srca djeteta i zasićenost krvi kisikom te obrađene vrijednosti u realnom vremenu poslati na mobilnu aplikaciju gdje se generirani parametri na specifičan način vizualiziraju i pohranjuju te for­miraju jasnu i razumljivu sliku općeg zdravstvenog stanja djeteta. Na ovaj način djeca ne prolaze stresne preglede te im je uz pametnog medu bora­vak u bolnici ugodniji i zabavniji. Teddy the Guardian već se koristi u brojnim bolnicama u Velikoj Britaniji i SAD-u, a zahvaljujući akciji SVI ZA MEDU od sada će biti stalni pomoćnik osoblju te neprocjenjiva podrška dje­ci u Hrvatskoj i BiH.

Cijena Teddy the Guardiana na američkom tržištu je 200 američkih dolara.

– Zahvaljujemo Blitz Cinestaru na ovoj vrijednoj donaciji i drago nam je što je došla na naš dječji odjel upravo u obliku prekrasnog medvjedića. Radi se o posebnom medi koji će nam pomoći da djeci olakšamo boravak u bolnici,  te im ublažimo traume boravka u bolnici i odvojenosti od obitelji. Ova mala igračka je ujedno toliko komplicirana i korisna jer se na njoj mogu izvoditi i svi medicinski zahvati ispred djece kako bi prebrodila taj prvi strah od “bijelih kuta”. Drago mi je da je taj proizvod hrvatske inteligencije prvi došao upravo u našu bolnicu od koje ćemo imati velike koristi kako mi djelatnici bolnice, tako i naši mali pacijenti, izrazio je svoje zadovoljstvo dr. Karlo.

 

Teddy the Guardian, medo, medvjedić

Prvog zadarskog medu testirala je 14 – mjesečna Magdalena Đaković, koja je medu Lucasa izgrlila, izljubila, ali i testirala njegovu izdržljivost. Za to vrijeme dok je pridržala medinu desnu šapicu, njegovi senzori su njezine zdravstvene parametre prenijeli na posebnu aplikaciju u sklopu priloženog iPhonea koji je bio u kompletu s medom. Malena Magdalena prva je pacijentica u Hrvatskoj koja je na Odjelu pedijatrije OB Zadar primila u naručje pametnog medvjedića,  izum mladih domaćih inovatorica Josipe Majić i Ane Burice.

– Medvjedić u svojoj desnoj šapi ima integrirane senzore koji u interakciji s djetetom prate njegove vitalne znakove prvenstveno otkucaje srca, zasićenost krvi kriskom i tjelesnu temperaturu. Podaci se, čim dijete primi medvjedića za šapu,  unutar par sekundi prenose na samu mobilnu aplikaciju te se automatski vizualiziraju parametri kako djelatnicima bolnice tako i roditeljima kod kuće, koje zatim spremamo i analiziramo.  Naime, upravo ta očitanja mogu poslužiti i doktorima i roditeljima u analizi i praćenju bolesnog djeteta, istaknula je Burica.

O izdržljivosti samog mede Lucasa nešto više je rekao njegov tehnički direktor, Denis Ukalović.

– Ja sam bio zadužen isključivo za tehničku realizaciju mede. Koncept je bio  pronaći najbolji i najlakši način pristupa bolesnim mališanima te olakšati praćenje njihovog zdravstvenog stanja, a da ih se dodatno ne traumatizira. Trenutno mjeri zasićenost krvi kisikom,  tjelesnu temperaturu te broj otkucaja srca djeteta s tim da ima dodatni modul svjetlećeg srca koje mijenja boje gdje se mogu kreirati i određene igrice kako bi roditelji, odnosno liječnici poboljšali interakciju djeteta s medvjedićem. Posebno smo obratili pažnju na sigurnost medvjedića upravo zbog toga jer je namijenjen djeci. Sva kućišta su izrađena posebno čvrsto da mogu izdržati udarce i padove. Pokušali smo omogućiti i da zbog njegove namjene medo bude i periv, na način da se prisutna elektronika izvadi. Kada se elektronika puni, medvjedić se sam po sebi može dati djetetu da se s njim igra. Dijete nikada nije u kontaktu sa strujom. Ako pričamo o roditeljima koji bi ga uzeli za svoje dijete održavanje je poprilično lagano, ono na čemu se radi i što pokušavamo saznati je upravo povratna informacija, kako će to biti kada se medvjedić bude koristio na Odjelu pedijatrije, odnosno na mjestu gdje će ga koristiti više djece gdje će njegovo održavanje biti sigurno zahtjevnije te koliko će u takvim uvjetima medvjedić biti izdržljiv, zaključio je Ukalović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...