“Do 2020. godine očekujem rast BDP-a od 15 posto”

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras u petak je u Sisku na stručnom skupu u organizaciji Poslovnog dnevnika najavio da će se od 30. ožujka raspisivati natječaji za korištenje ukupno 4,4 milijarde kuna iz brojnih sustava poticaja za poduzetnike i obrtnike.

Maras je rekao i da će se, u slučaju da neki sektori ne iskoriste planirana sredstva, provesti preraspodjela kako bi se sav novac iskoristio. Osim toga, dodao je, natječaji će biti otvoreni do iskorištenja novca.

“Poduzetnici, obrtnici, jedinice lokalne samouprave i država moraju zajednički raditi na stvaranju nove, povoljnije poduzetničke klime, moramo raditi na tome da iskoristimo sve što nam se pruža iz europskih fondova. Kroz ovakve edukacije i bolju komunikaciju s obrtnicima i poduzetnicima iskoristit ćemo sve mogućnosti koje im se pružaju u korištenju europskih sredstava”, izjavio je ministar na skupu.

Ocijenio je da će milijarda eura, koja je Hrvatskoj na raspolaganju idućih pet godina, do 2020. godine, omogućiti da mali i srednji poduzetnici postanu konkurentniji te više izvoze i zapošljavaju.

“Do 2020. godine očekujem da ćemo ostvariti kumulativni rast BDP-a od 15 posto. Ono što je bitno, Hrvatska je izašla iz recesije, bilježi stopu rasta u zadnjem kvartalu prošle godine, a tako će nastaviti i ovu godinu. Idemo naprijed, idemo raditi i omogućiti da naši ljudi stvaraju i zapošljavaju. Mali i srednji poduzetnici imaju određene prednosti na tržištu i porezne i administrativne te u odnosu države prema njima, a tako ćemo nastaviti i u budućnosti”, rekao je ministar Maras.

Na stručnom skupu pod nazivom “Poslovni uzlet grada Siska” ocijenjeno je da je besplatna edukacija obrtnika, malih i srednjih poduzetnika te vlasnika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) važna je u stvaranju pozitivne poduzetničke klime.

Kroz programske radionice sudionici, njih otprilike 200, educirani su o kreditiranju poduzetništva, korištenju novca iz EU fondova, primjeni novih tehnologija, nastupu na tržištu, brendiranju proizvoda i drugim poslovnim kategorijama.

U panel diskusiji, pod nazivom “Od ideje do uspješnog biznisa”, o svojim su iskustvima govorili Darko Matt Sertić vlasnik tvrtke visoke tehnologije Applied ceramics, Domagoj Hruška, direktor poljoprivredne tvrtke Hruška staklenici i Adolf Cvanciger vlasnik obrta Promes Cvanciger. Nakon što su iznijeli pozitivne primjere i probleme u poduzetničkom poslovanju, na njihova je pitanja odgovarao ministar Maras.

Iako je konstatirao kako se nelikvidnost smanjuje, priznao je kako je 100 dana za male tvrtke i obrtnika predug rok za naplatu faktura. Također je napomenuo kako ima problema s inicijalnim financiranja projekata do čekanja na novac iz EU fondova te je preporučio korištenje povoljnih kredita HBOR-a.

Na pitanje novinara o uvjetnom mišljenju državne revizije i propustima Ministarstva poduzetništva i obrta, ministar Maras je odgovorio kako su svi nedostaci već ispravljeni. “Primjedbe su se odnosile na neke evidencije u poslovnim knjigama, što nije vezano uz poslovanje i moguće nepravilnosti. Primjedbe revizije su bile više savjetodavne naravi, kako da se određene stvari knjiže i mi smo to već usvojili i ispravili”, rekao je ministar Maras.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...