“Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš” 18. travnja

Volonterska ekološka akcija “Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš” održat će se u Hrvatskoj 18. travnja, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare kod divljeg odlagališta otpada ispod zagrebačkoga Mosta mladosti.Tu akciju, koja je dio globalnog pokreta “Let’s do it!”, i ove su godine poduprli Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatske šume.

Na internetskoj stranici www.zelena-cistka.org objavljena je interaktivna geografska karta na kojoj građani mogu pronaći gdje se čisti i kontakte lokalnih koordinatora akcije, rekla je koordinatorica “Zelene čistke” za Zagreb Maja Knepr-Šegina. Pozvala je građane da se pridruže velikom čišćenju i zagrebačke korisnike društvenih mreža da pruže virtualnu potporu kampanji na Facebooku.

Pomoćnica ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje Marijana Toljan rekla je da “Zelenu čistku” prate četvrtu godinu zaredom. I ove su godine pozvali obrazovne institucije da se uključe, a do danas ih se prijavilo više od 120, dodala je, ističući kako su se u kampanju uključili i vrtići i škole, i to ne samo na dan akcije čišćenja. Oni su na zabavan i poučan način obilježili i Dan šuma i Međunarodni dan zaštite okoliša.

Glasnogovornica Hrvatskih šuma Ana Juričić–Musa rekla je da će djelatnici Hrvatskih šuma, kao i proteklih godina, sudjelovati u akciji. Podsjetila je da su od početka sudjelovanja u akciji na sam dan čišćenja prikupili više od 2000 tona otpada, a šumari čiste šume tijekom cijele godine. Dodala je kako Hrvatske šume i ove godine udruzi “Žmergo”, koja organizira “Zelenu čistku”, doniraju rukavice i vreće za otpad.

Prva “Zelena čistka” provedena je 2012., s 41.558 volontera, a skupljeno 3746 tona otpada. U drugoj akciji 2013. sudjelovalo je gotovo 50.000 volontera i skupljeno je 3918 tona otpada, a 2014. u nju se uključilo više od 52.000 volontera i skupljeno je 4800 tona otpada.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...