Čaša vode smanjuje rizik od dijabetesa

U istraživanju, objavljenom u časopisu “Diabetologija”, ispitana je povezanost konzumacije različitih slatkih pića s rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.

U analizi su korišteni detaljni podaci o prehrambenim navikama kod oko 25.000 muškaraca i žena, starih između 40 i 79 godina koji su učestvovali u opsežnom britanskom epidemiološkom istraživanju.

Ispitanici su bili praćeni 11 godina, a tokom tog perioda kod njih 847 se razvio dijabetes, piše portal Vitamini.

Rezultati istraživanja su pokazali da je s povećanim rizikom od dijabetesa povezana učestala konzumacija šećerom zaslađenih bezalkoholnih pića i mliječnih napitaka, ali i bezalkoholnih pića s umjetnim zaslađivačima.

Nasuprot tome, unos voćnih sokova, zaslađenog čaja i kave nije doprinjeo povećanju rizika.

Stručnjaci su procijenili da zamjena jednog serviranja šećerom zaslađenih bezalkoholnih pića ili mliječnih napitaka s vodom, nezaslađenim čajem ili kavom, može sniziti rizik od dijabetesa za 14 do 25 posto.

Također je primijećeno da je zamjena šećerom zaslađenih pića sa onim koji sadrže umjetne zaslađivače ne doprinosi smanjenju rizika od dijabetesa.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...