Je li se u Splitu pojavio smrtonosni azijski stršljen?

Nimalo ugodan prizor zatekao je članove obitelju Bratić u nedjelju poslijepodne u svojoj kući u splitskom kvartu Split 3. Prvo su primijetili su im se na zavjesi “stvorilo” nešto prilično veliko, a kada su bolje pogledali vidjeli su da se radi o vrlo velikom stršljenu, s kakvim se nikada do sada  nisu susreli, javlja Dalmacija News.

U kući je nastala panika jer smo znali da ovo nije bilo kakav stršljen i da toliko velik može predstavljati opasnost za ukućane. Iako smo ga se željeli riješiti što prije, upravo zbog njegove neobične veličine nismo znali kako to napraviti. Nekoliko centimetara dugačak kukac nepomično je stajao na zavjesi, a onda smo se dosjetili da bi bilo najbolje da ga pokupimo usisivačem. To smo i napravili, ali zbog straha da ne iziđe zatvorili smo otvor i čekali sutradan da budemo sigurni da je krepao, rekla nam je Andrea Bratić, koja tvrdi da sumnja da se radi o običnom stršljenu.

Nisam stručnjak, no narančasta boja njegove glave i nekoliko centimetara dugo tijelo sugerira da bi ovo mogao biti azijski stršljen. Nije bilo nimalo ugodno gledati ovolikoga stršljena u svome stanu i nadam se da je ovaj slučaj samo izuzetak. Također želim naglasiti da je stršljen na fotografijama manji nego dok je bio živ, vidno se osušio zadnja 24 sata, rekla nam je Andrea.

Fotografije i opis stršljena poslali smo na adresu nekoliko stručnjaka čije mišljenje još očekujemo i koje ćemo naknadno objaviti.

Pokažu li se istinite slutnje da se uistinu radi o azijskom stršljenu, bit će to dokaz da je ovaj iznimno opasan kukac stigao i do Dalmacije.

Inače, azijski se stršljen na starom kontinentu počeo pojavljivati prije nešto više od 10 godina. Može narasti do 6 centimetara, glava mu je narančasta, a ima veliki crni zub za rovarenje. Njegov ubod može izazvati velike rane, a u krajnjim slučajevima i smrt osobe koja i nije alergične na ubode. Iako mu je prirodno stanište istočna Azija, zadnjih se godina sve više primjećuje u zapadnoj i srednjoj Europi, gdje je napravio značajnu štetu u košnicama. Vrlo je otrovan, leti brzinom do 60 km/h, a u jednom danu može prijeći udaljenost od čak sto kilometara.

Stršljen i u splitskom Kampusu

Zanimljivo je da smo po objavi ovoga članka dobili dojavu naše čitateljice koja je gotovo identično iskustvo imala u studentskom domu u splitskom Kampusu:

U subotu navečer sam ušla u sobi i ugledala ogromnog stršljena koji se šeta po zavjesi. Cimerica i ja smo odmah pozvali dežurnog zaštitara da ukloni opasnog kukca iz sobe. Bio je pravi horor gledati njegovu veličinu. Nije se bilo lako odlučiti što s njim – pokušati ga izbaciti iz sobe ili nekako ubiti. Naposljetku smo ga nekako metlom istjerali iz sobe, pa je odletio. Tko zna koliko ih je već u Splitu, rekla nam je prestravljena studentica.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...