Ovo ljeto Dalmaciju bi mogla pogoditi ekstremna suša, najgore će biti u kolovozu!

Prema sezonskoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, ovo će ljeto biti toplije od prosjeka. Najgore će biti u kolovozu kada bi temperature ponegdje mogle prijeći 40 stupnjeva Celzijusa. Za razliku od prošlog ljeta, koje ćemo pamtiti po rekordnim količinama kiše, ljeto pred nama vrlo vjerojatno će ostati zapamćeno po ekstremnoj suši.

Tomislav Kozarić, dežurni prognostičar DHMZ-a, kaže kako su prognoze za prošlo ljeto govorile da će biti kišovito, ali se ipak nije znalo da će biti toliko oborina. Količina oborine se za ovo ljeto predviđa manjom od prosjeka ili najviše oko njega, što znači da je mogućnost za onako kišovito ljeto kakvo je bilo prošle godine vrlo mala, piše Dalmacija News.

Ponegdje i 40°C

Očekuje se da će ovo ljeto biti toplije od prosjeka, ali je teško reći kolike će biti temperature. Može se reći da će biti toplije i to ponajprije u kolovozu koji će biti bio najsuši, a u tom je mjesecu za očekivati i da temperaturni maksimum bude najveći. Prema onome što daje sezonska prognoza moguća su i razdoblja baš jako vrućeg vremena, ali i manje vrućeg vremena i nije isključeno da se ponegdje dogodi i 40 stupnjeva, kaže Kozarić.

U lipnju i srpnju moguće su veće temperature zraka nego što je uobičajeno, no pozitivno odstupanje srednje mjesečne temperature vjerojatno neće biti veliko. Ponegdje, posebice na dijelu sjevernog Jadrana i u gorju, moguće je prosječno toplo vrijeme.

Pozitivno odstupanje ne bi trebalo biti jako veliko, ali vjerojatnost je veća da se u kolovozu dogodi toplina koja bi cijelo ljeto mogla obilježiti kao toplije od prosjeka. Dovoljno je da u jednom mjesecu temperatura bude veća od prosjeka, a da druga dva mjeseca budu u prosjeku i ljeto će na kraju ponovno biti toplije od prosjeka, ističe Kozarić.

Nije riječ o preuranjenom ljetu

Na Jadranu je u kolovozu prosječna količina kiše razmjerno mala pa se ne može isključiti mogućnost potpunog izostanka oborine ponegdje na moru, ponajprije u Dalmaciji. Iako se tijekom ljeta predviđaju temperature više od prosjeka, u sljedeća tri mjeseca može biti i kraćih hladnijih razdoblja, a jedno takvo se najavljuje već za četvrtak.

Iako je temperatura mora već dosegnula 20 stupnjeva, Kozarić kaže da se ipak ne radi o preuranjenom ljetu.

Toplije je od prosjeka, ne samo u Dalmaciji nego i u unutrašnjosti, ali to je već bilo zabilježeno. Ljudi su se i ranijih godina znali kupati početkom petog mjeseca, zaključuje Kozarić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...