“Po zaduženosti smo gori od Grčke”

Ministar financija Boris Lalovac u Dnevniku Nove TV komentirao je ‘mršavi’ rast hrvatskog gospodarstva, kao i smanjenje zateznih kamata, a otkrio je i planove u daljnjim pregovorima s bankama kad su u pitanju prezaduženi građani.

Kaže da su zatezne kamate dugo vremena u Hrvatskoj bile jedan okidač dužničkog ropstva te da je zato dobro da se smanuju i da budu na razini EU. ‘Neće to bankama teško pasti jer 60 do 100 milijuna kuna, koliko bi eventualno izgubili u ovome dijelu gdje bi se smanjile kamate na potrošačke kredite, mislim da je to kap u moru njihove dobiti’, kazao je Lalovac za Novu TV.

Pojasnio je gdje vidi oiporavak hrvatskog gospodarstva. ‘S 30.4., na primjer, PDV se puno bolje puni nego prošle godine, čak milijardu i pol kuna imamo veći PDV, nego u istom razdoblju prošle godine. Također, bolje su godišnje prijave poreza na dobit, nego prošle godine. I po drugim brojnim fiskalnim brojkama, što se vidi u proračunu. Ali to još uvijek nje dovoljno značajnije pomicanje gospodarstva…Svakako su pozitivni trendovi tu, međutim jedan od glavnih razloga zašto se nije dubinski preokrenulo gospodarstvo i potrošnja je upravo veliki dug građana i kompanija. Prema zadnjem izvještaju Eurostata, on iznosi oko 140 posto bruto domaćeg proizvoda – to je negdje oko 420 milijardi kuna duga’, kazao je ministar financija i dodao da smo po tome gori od Grčke.

Kaže da je ovo prva Vlada ‘koja se počela dubinski baviti problemima građana i njihove prezaduženosti’. ‘Znate brojne mjere Vlade, pogotovo što se tiče oprosta duga. Imamo jedan primjer – 4 i pol tisuće građana zadovoljava socijalne kriterije za otpis duga, no javilo se samo 100 građana. I ovim putem ih pozivamo, i zvat ćemo ih ponaosob, da dođu i potpišu otpis njihovog duga. Oni ne moraju ništa raditi, nego doći u Poreznu upravu i potpisati da riješe svoj porezni odnos. Nemaju što platiti jer zadovoljavaju kriterije’, kaže.

Na pitanje koji je realan prijedlog da banke pomognu i rasterete građane, da jednostavno otpišu 30 posto potraživanja, Lalovac odgovara: Banke će sigurno morati ići u otpis potraživanja. Ukoliko su mogli u doba najveće krize ove zemlje, 2009. godine, izvući 10-12 milijardi kuna dobiti svojim maticama, ne vidim razloga da neće moći podmetnuti leđa i pomoći hrvatskim građanima. Jer oni zarađuju od hrvatskih građana i hrvatskih tvrtki. Oni će to morati s bilo kojom vladom koja dođe iza nas zato što smo mi počeli nekakve stvari koje se prije nas nitko nije usudio. S bankarima se niti jedna vlada do sad nije usudila krenuti u dubinsko rješavanje problema građana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...