Uživajte u ovom super voću na sve moguće načine

Vjerojatno ste ovih dana primijetili štandove s jagodama, a to znači da je stiglo ono doba godine u kojem ćemo uživati u ovom super voću – na sve moguće načine.

Osim što imaju jako malo kalorija, a obilje vitamina C, jagode su bogate protuupalnim i antikancerogenim sastojcima, a danas se uzgaja čak oko 600 različitih sorti. Vitamina C imaju više i od naranče ili grejpa.

Studija American Journal of Clinical Nutritiona pokazala je da konzumacija namirnica bogatih vitaminom C rezultira manjim razvojem bora i suhe kože. Vitamin C naime pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju stanice, tkiva i organe, ali je važan i za proizvodnju kolagena koji koži daje čvrstoću i elasticitet.

Šalica jagoda ima samo 49 kalorija, a pomažu u borbi protiv mrskog viška kilograma i zato što povećavaju proizvodnju hormona adiponektina koji ubrzava metabolizam i smanjuje apetit. Budući da sadrže antocijanine i elagičnu kiselinu, jagode također pomažu u kontroliranju razine šećera u krvi. To je pak važno zato da ne osjećamo stalnu glad i lakše se držimo zadanog načina prehrane.

Možete ih jesti do mile volje jer oko 90 posto jagode sastoji se od vode, a šećera je oko 10 posto. Osim kalija, koji blagotvorno utječe na živčani sustav, jagoda također sadrži kalcij i fosfor, minerale koji su sastavni dio kostiju, magnezij pak pomaže u borbi protiv stresa, a željezo daje energiju mišićima. Zbog svojih sastojaka poboljšavaju i reproduktivno zdravlje žene, a muškarcima poboljšavaju kvalitetu sperme. Nemojmo zaboraviti ni to da samo jedenje jagoda djeluje vrlo senzualno pa ih iskoristite za romantične trenutke.

Jagode u službi ljepote

Askorbinska kiselina u plodu može imati blagu mogućnost izbjeljivanja zubi, a možete napraviti i masku za lice od svježih jagoda. Samo ih izmiksajte i stavite na lice ili ih kombinirajte s malinama i kupinama. Dodajte i jogurt te žličicu meda za vlaženje kože.

Kako odabrati jagode

Glavni pokazatelj toga da je jagoda sočna je njena boja – što je tamnija, to je slađa. Osim toga, slatke i zrele jagode imaju miris koji nas mami da ih probamo. Ne zaboravite da su najbolje jagode one koje dolaze s lokalnog područja jer ne prolazi previše vremena od branja do dolaska na police.

Možda ste čuli to da ispiranje jagoda toplom vodom, sušenje papirnatim ručnikom, a zatim držanje u hladnjaku smanjuje rast plijesni. Međutim jedan krivi korak mnogi rade, a to je da jedu jagode dobro ohlađene. Naime one na sobnoj temperaturi imaju neusporedivo bolji okus pa ih sat vremena prije konzumacije izvadite iz hladnjaka i ostavite da se ugriju.

Slastice s jagodama

Ako želite iskoristiti sezonu jagoda te uživati u raznim slasticama, predlažemo da isprobate mrežastu tortu, kolač od jagoda i banana koji se ne peče ili pak kombinaciju sa sirom i jagodama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...