Vlasnik Zadarskog lista pod istragom zbog izvlačenja 3,3 milijuna kuna iz tvrtke

Županijsko državno odvjetništvo u Puli temeljem kaznene prijave PU Istarske donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv Alberta Faggiana (58) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protiv gospodarstva zlouporabom povjerenja u gospodarskom poslovanju, izvijestio je DORH, ne navodeći ime osobe ni oštećenog poduzeća.

Faggiana je policija kazneno prijavila u studenom prošle godine zbog izvlačenja 3,3 milijuna kuna iz poduzeća Glas Istre trgovina, koje je za jednu kunu preuzeo 2010. godine, da bi potom poduzeće s 60-ak milijuna kuna duga otišlo u stečaj, a 300-tinjak radnika s kiosaka završilo na ulici, prenosi iPress.

ŽDO navodi da postoji osnovana sumnja da je 58-godišnjak 22. veljače 2013. u Puli, kao član uprave jednog trgovačkog društva, s ciljem da drugom trgovačkom društvu, čiji je vlasnik i direktor, pribavi nepripadnu imovinsku korist, a kako bi to drugo trgovačko društvo sredstvima prvog trgovačkog društva platilo svoje dospjele obveze za kamate prema banci u iznosu od 3,211.627,54 kuna, potpisao Ugovor o kratkoročnom kreditu.

Temeljem tog ugovora banka je Glasu Istre trgovini odobrila kratkoročni kredit za poslovno financiranje na revolving principu za financiranje povremenih potreba u obrtnim sredstvima u iznosu od 3,3 milijuna kuna.

Faggian je potom, sumnja ŽDO, od drugog člana uprave Radisava Đurovića zatražio da se taj novac doznači u korist drugog trgovačkog društva, kojem je Faggian vlasnik, o čemu je 25. veljače 2013. sklopljen Ugovor o pozajmici s rokom vraćanja pozajmice i plaćanja kamata do 24. veljače 2014., iako je tada znao da drugo trgovačko društvo ta sredstva niti kamate neće platiti Glas Istre trgovini, koje je pri tome imalo i dospjele obveze prema ključnim dobavljačima robe u iznosu od najmanje 5 milijuna kuna.

Drugi član uprave je opisano učinio pa su cjelokupna kreditna sredstva doznačena u korist žiro-računa drugog trgovačkog društva kojima je to društvo podmirilo svoje navedene obveze za kamate prema banci.

Potom je Glas Istre trgovina tijekom 2013. do 20. svibnja 2014. podmirilo obveze prema banci u iznosu od 119.455,48 kuna temeljem kamata po kreditu i 3.300 kuna temeljem bankarske naknade, a 22. travnja 2014. vratilo i kredit u iznosu od 3,3 milijuna kuna banci, i to uzevši drugi kratkoročni bankovni kredit 9. travnja 2014.

Glas Istre trgovina od drugog poduzeća u Faggianovom vlasništvu pri tome nije nije ništa naplatila, kako pozajmicu od 3,3 milijuna kuna tako ni kamate u iznosu od 138.151,51 kuna, čime je Faggianovom poduzeću pribavljena nepripadna imovinska korist u ukupnom iznosu od najmanje 3,422.755,48 kuna. Trgovina je u istom iznosu ovim kaznenim djelom oštećena. Nad njom je rješenjem Trgovačkog suda u Rijeci od 4. studenog 2014. pokrenut i stečajni postupak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...