Tko vodi glavnu igru u proizvodnji hrane i pića

Nakon dvije negativne godine, prehrambena industrija u 2014. krenula je uzlaznom putanjom. Oporavak od dva posto ohrabrujući je podatak, ali zabrinjava to što je ukupna proizvodnja hrane još uvijek za 4,1 posto manja nego pretkrizne 2008. Još je gora situacija u proizvodnji pića koja je u posljednjih šest godina potonula za čak 14,6 posto, pokazuje najnovija sektorska analiza ‘Hrana i piće’ koju je izradio Ekonomski institut Zagreb.

Usprkos povećanju aktivnosti tijekom 2014., industriju hrane obilježava smanjenje broja zaposlenih i stagnacija plaća. U veljači 2015. u prehrambenoj industriji radilo je 32.747 radnika, a zaposlenost je smanjena za 3,4 posto u odnosu na isti mjesec lani. Prosječna bruto plaća krajem veljače iznosila je 6.342 kune, a dugoročni trend pokazuje pogoršanje u odnosu na prosjek prerađivačke industrije.

Financijski podaci vodećih kompanija u prehrambenoj industriji ukazuju na poteškoće s održavanjem likvidnosti. Koeficijent tekuće likvidnosti deset vodećih proizvođača hrane iznosio je 0,6, a vrijednost koeficijenta tekuće likvidnosti manja od 1,5 ukazuje na mogućnost problema u podmirivanju kratkoročnih obveza.

S druge strane dobra je vijest ta da naše prehramben tvrtke nisu prezadužene što pokazuje koeficijent zaduženosti koji je u 2014. iznosio 0,4.

Deset vodećih prehrambenih kompanija u prošloj je godini zabilježilo blag pad prihoda od 0,3 posto, ali im je zato dobit uzletjela čak 83,8 posto. Prema podacima Poslovne Hrvatske, povećanje prihoda u 2014. ostvarili su karlovački PPK (12 posto), PIK Vrbovec (10 posto), Kraš (3,9 posto), Dukat (1,6 posto) i Franck (0,9 posto). Pad prihoda bilježe Zvijezda (10,3 posto), Vindija (7,1 posto), Podravka (4,5 posto) i Ledo d.d. (1,6 posto).

Unatoč rastu dobiti, većina vodećih kompanija i dalje bilježi nisku profitabilnost (bruto marže ispod pet posto), a s višim stopama profitabilnosti izdvajaju se Ledo i Podravka.

Napominjemo da su u analizi prezentirani nekonsolidirani podaci pa tako, primjerice, nisu uključeni neki veliki regionalni prehrambeni proizvođači poput Atlantic Grupe, čije proizvodne kompanije nisu registrirane u Hrvatskoj. Također, kod nekih kompanija poput Podravke iskazana je samo proizvodnja matice (Podravka d. d.), a ne i ovisnih društva (Danica, inozemne podružnice).

Kod proizvođača pića trendovi su puno nepovoljniji nego kod proizvođača hrane. Uz pad proizvodnje, uočljiv je nagli pad zaposlenosti i rapidan pad plaća. Tako je u veljači 2015. ova industrija zapošljavala 4.281 radnika, odnosno 4,2 posto manje nego u istom mjesecu lani. U usporedbi s veljačom prethodne godine, prosječna je bruto plaća u ovoj industriji bila realno manja za čak 21,4 posto te je iznosila 9.552 kune. Međutim, plaće u ovoj industrijskoj grani i dalje su među najvećima u sektoru prerađivačke industrije.

Financijski pokazatelji deset vodećih proizvođača pića pokazuju pad prihoda od 3,7 posto i smanjenje dobiti od čak 18,3 posto. Smanjenje prihoda uz istovremeno blago povećanje zaposlenosti za 0,6 posto dovelo je do smanjenja proizvodnosti rada za 4,3 posto.

Za razliku od proizvođača hrane, proizvođači pića nemaju problema s likvidnošću, ali zato neki od njih (Badel 1862, Maraska, Slavonija slad) pate od prezaduženosti.

Prema podacima Poslovne Hrvatske, značajniji rast prihoda (6,34 posto) ostvarila je jedino Maraska. U blagom plusu (0,69 posto) bio je Carlsberg Croatia, a sve ostali vodeći proizvođači pića bilježe pad prihoda pri čemu je u najvećem minusu (8,32 posto) Jamnica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...