PODRŠKA VLADI

EU zabrinuta zbog nereda u Ukrajini

Agencija ZARAPIX
Tamni način

Europska je unija ocijenila zabrinjavajućima događaje u Kijevu, u kojemu je u ponedjeljak u sukobima između policajaca i prosvjednika krajnje desnice, nezadovoljnih najavljenim ustavnim promjenama kojim proruski istok dobiva veću autonomiju, poginuo je jedan pripadnik ukrajinske nacionalne garde.

‘Nasilje ne bi smjelo ugrožavati taj proces. Današnji incidenti su jako zabrinjavajući’, rekla je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.

Ona je podržala ukrajinsku vladu i ocijenila da će nacrt ustavnih promjena koje je ukrajinski parlament usvojio u prvom čitanju ‘olakšati provedbu sporazuma iz Minska’, koji osim primirja predviđa veću autonomiju regija koje drže proruski separatisti na istoku Ukrajine.

‘Glasovanje je važan korak koji otvara put za prijenos vlasti iz središta na regije i zajednice, što će istovremeno povećati odgovornosti teritorijalnih vlada prema njihovoj bazi’, ocijenila je Mogherini.

‘Sigurna sam da će Ukrajina nastaviti institucionalne reforme, poput gospodarskih, ali i veliku reformu policije i pravosuđa kako bi zajamčila red i sigurnost cijeloj zemlji’, dodala je.

Policija se sukobila s aktivistima nacionalističke stranke Svoboda, koji se protive reformi.

Iz mnoštva okupljenih bačena je bomba koja je pala pred glavni ulaz u parlament, pri čemu je jedan policajac ubijen a ranjeno je nekoliko osoba, uglavnom pripadnika snaga reda.

Ostavi komentar koristeći Facebook

Tagovi:


 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar