Manje poznati spomenici arhitekture u Zadarskoj županiji izgrađeni od 1918. do 1945.

Kao što smo nedavno i obećali, danas vam donosimo drugi prilog Antene Zadar na temu manje poznatih spomenika arhitekture izgrađenih od 1918. do 1945. godine. Ovoga puta fokusiramo se na Zadarsku županiju, odnosno dva veća grada u njoj – Biograd na Moru i Benkovac.

hotel ilirija

Hotel Ilirija, Biograd
“God. 1934. VIII. mj.

Dovršena je izgradnja u Biogradu i otvoren je 5.V. u subotu prvi veliki hotel “ILIRIJA” (na mjestu današnjeg istoimenog) koji je sagradio Vagan Melik Karaganjan, dipl. inž. arhitekture, rođeni Armenac, a po pasiji i hotelijer. Ovaj građevinski poduzetnik dobio je na licitaciji ovlaštenje i za gradnju antimalarične stanice i banovinske bolnice (danas nadograđene za TBC kostiju). Njegovim nastojanjem kao “oca biogradskog turizma” osnovano je i Društvo za poljepšanje mjesta i unapređenje turizma “Soline”. Za Biograd i njegovu neposrednu okolicu ovaj entuzijast je govorio: “Ja ću od Biograda stvoriti jugoslavensku Nicu, mondeno ljetovalište međunarodnog značenja”. Na otočiću Katarini, na njegovu sjevernom dijelu, htio je izgraditi igračnicu i u Biogradu podići više hotela za bogatu klijentelu. Već je tada dovodio i čuvenog srpskog komediografa B. Nušića, ministre jugoslavenske vlade, diplomate, a osobito glasovite domaće i strane muzičare i pjevače svjetskog glasa (Z. Kunc i dr.).”

Hotel Ilirija Biograd 1934

Danas nepostojeći Hotel “Ilirija” Biograd

Škola knjižnica Benkovac

Nekoć škola, a sada Gradska knjižnica Benkovac

vojarna benkovac

Benkovačka “kasarna” iz 1940. godine

Dom narodnog zdravlja Benkovac

“Dom narodnog zdravlja” Benkovac – 1932. godina

Gradska vijećnica Benkovac

Gradska vijećnica Benkovac

Ovo su bili sve građevine iz navedenoga razdoblja, a ako znate za još arhitektonskih spomenika nastalih od 1918. do 1945. godine slobodno nas kontaktirajte. Osim toga, nemojte propustiti ni prošli članak koji se osvrće na ovo razdoblje u povijesti u gradu Zadru te nastavite pratiti Antenu Zadrar ako vas zanimaju sitni komadići povijesti koje vam možemo ponuditi.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...