OBROVAC IMA EKSTRA NADARENI GIMNAZIJSKI TROJAC Dragana, Tena i Lucija u lovu na titulu najboljih mladih povjesničarki u RH!

One su male, ali su – velike, dobro nisu baš toliko male, ali velike jesu, znanjem, talentom, radom, svime pozitivnim što krasi čovjeka. Mladog čovjeka, đaka, učenika. Ustvari, učenicu, jer riječ je o njima- curama…

Najbolja na županijskim- mala iz Bilišana

Dragana, Tena i Lucija, polaznice su 2.B razreda Srednje škole Obrovac. Razreda koji ima zajedno u klupama tek sedam učenika i učenica. Gimnazijalaca drugaša. E, sad, zašto izdvajamo baš njih tri među njima?

-Ove godine naša srednja škola ima čak tri učenice na Državnom natjecanju iz povijesti! I sve tri su ne samo iz iste škole, ne samo iz istog predmeta, nego i- iz istog razreda- kazuje nam i pojašnjava prof. Jakov Krolo, nastavnik, profesor povijesti i mentor darovitom tercetu učenica.

Nadmetanje, smotra, najboljih mladih povjesničara školaraca održat će se u Puli, od 17.do 19. travnja. Natjecanje se odvija u dvije kategorije, jedna je Znanje, a tu je Dragana Buljević ostvarila najbolji rezultat ukupno na županijskim natjecanjima u cijeloj državi, polučila najveći broj bodova u konkurenciji svih sudionika i sudionica u njenoj kategoriji nadmetanja iz čitave RH. U Istri za desetak dana Dragana će u svojoj kategoriji, između 21 sudionika/ice biti jedina iz Dalmacije, uz vršnjakinju iz Ploča. I prošle je 2022./23. nastupila na Državnom iz povijesti, i bila prilično zapažena. Ali nadarena djevojčica, djevojka, iz Bilišana, nije samo, ako ste to pomislili, kada se tiče školskih predmeta, u povijest zaljubljena, ljubav prema knjizi i udžbenicima, uspješno se i svestrano ogleda na više polja. U aktualnoj pedagoškoj 2023./24. – identično je bilo i lani- bila je i briljirala na 4 županijska natjecanja, i to na toj razini s itekako uvjerljivim, nadmoćnim, premoćnim, postignućima: 1. iz biologije, 1. iz kemije, 1. iz povijesti, i 2. iz hrvatskog jezika…

-I hrvatski ide na Državno- otkriva profesor Krolo, Dragana je i tu pozvana.

E,da, kao osmašica u Osnovnoj županijskim se naslovom okitila iz predmeta- geografija.

-Buljević na Državno ide ipak samo iz Povijesti, tu se već sada može pohvaliti najučinkovitijim bodovnim rezultatom županijskih smotri (67/72). Neće, međutim u Puli biti usamljena iz Obrovca. Na DN, idu i Tena Nikodem i Lucija Karamarko, Tena je inače iz Gračaca, Lucija iz Obrovca, one su skupa sa mnom radile istraživački rad na zanimljivu temu pod nazivom „Pravednici među narodima“. Naime, dvoje ljudi iz naše županije su dobitnici tog priznanja jer su spašavali Židove za vrijeme Drugog svjetskog rata- ističe prof. Krolo, i uz veliku podršku, izražavajući nadu u ostvarenje dobrog rezultata, naglašava međutim, kako je on već postignut samim sudjelovanjem na natjecanju i smotri, susretu i okupljanju u Istri, najboljih mladih hrvatskih povjesničara i povjesničarki, srednjoškolki i srednjoškolaca.

Gimnazijalci iz Ulice Petra Zoranića

Ukupno SŠ Obrovac broji trenutno 80-ak učenica i učenika, kod toga je u školskim učionicama na obali Zrmanje u Ulici Petra Zoranića 10 samo – 19 gimnazijalaca… (Pero Livajić)

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...