PRESTIŽNO DRUŠTVO

Nobelova nagrada za mir – Tunižanima!

Arhiva, ilustracija
Tamni način

U Oslu je proglašen dobitnik Nobelove nagrade za mir. To je nevladina udruga Tunisian National Dialogue Quartet.

Radi se o udruženju više nevladinih organizacija.

Komisija je navela kako je ova alijansa udruga, nastala 2013. godine, zaslužna za izgradnju demokracije i pluralizma u Tunisu. Naime, dvije godine nakon “Jasmin revolucije” toj je zemlji zaprijetilo društveno i demokratsko urušavanje – česta su bila politička ubojstva i socijalni nemiri.

“Uspostavili su alternativu, poticali mirne političke procese u trenucima kada se činilo da je zemlja na rubu građanskog rata”, naveo je žiri, dodajući da su dobitnici nagrade pomogli da Tunis u samo nekoliko godina uspostavi ustavni poredak i vlast koja garantira temeljna ljudska prava čitavoj populaciji, nevezano za spol, politička i religijska uvjerenja građana.

Članovi kvarteta su sindikat UGTT (Union Générale Tunisienne du Travail), konfederacija za industriju, trgovinu i obrt UTICA (Union Tunisienne de l’Industrie, du Commerce et de l’Artisanat), tuniška liga za ljudska prava LTDH ( La Ligue Tunisienne pour la Défense des Droits de l’Homme) i odvjetničko udruženje Ordre National des Avocats de Tunisie.

Pojedinci i organizacije iz cijeloga svijeta ove su godine za Nobelovu nagradu za mir nominirali 273 kandidata.

Ostavi komentar koristeći FacebookListen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar