I Kinezi se raspisali o 3.500 godina starom potopljenom naselju kod Zadra

Nedavni arheološki nalaz 3.500 godina starog potopljenog naselja pronađenog svega 300 metara od Turnja postao je prava senzacija kako u lokalnim, tako i u globalnim okvirima!

Naime, hongkoški tabloid “Apple Daily”, inače drugi po čitanosti u ovoj posebnoj upravnoj regiji Narodne Republike Kine, upoznao je svoje čitatelje s velikim pronalaskom.

– Hrvatski arheolozi izvijestili su da je u blizini južnog obalnog grada Zadra na jadranskom priobalju pronađen drevno naselje i pripadajuća luka. Profesor Sveučilišta u Zadru zadužen za projekt Il Keech (dr. sc. Mato Ilkić, op.a.) koji je u Pašmanskom kanalu otkrio ovo područje na kojem se, na površini veličine od oko dva hektara, protežu različite građevine, uključujući mjesta, luke i druge prateće objekte, piše “Apple Daily”, dodajući kako je nedavno američki laboratorij završio datiranje drvenog pilona metodom C-14, a rezultati analize vremenski smještaju nalaz u razdoblje 1.5 tisuća godina prije Krista.

– Prema profesorovim riječima, nalazište je smješteno u vodama u neposrednoj blizini obale malog ribarskog mjesta Tulaniye (Turnja, op.a.). Arheolozi su na dubini od tri metra pronašli veći broj ulomaka keramike, kostiju ovaca, kamenu sjekiru, kao i košticu masline za koju se za koju smatra da je najstariji nalaz masline na području sjeverne Dalmacije. Ilkić ističe kako su najvrijedniji drveni nalazi koji se mogu pronaći na pjeskovitom dnu, budući da je stolarija u tom razdoblju bila rijetkost, piše Apple Daily ističući kako Ilkić smatra da su arheološka istraživanja tek “načela” nalazište te je uvjeren da će arheolozi dokazati još ljudskih aktivnosti na navedenom području.

– Grad Zadar razmatra mogućnost osnivanja muzeja posvećenog kolekcijama i izložbama kulturnih ostataka s podvodnih nalazišta, zaključio je Apple Daily, a tekst su prenijeli i neki manji kineski mediji.

Tko razumije kineski ili se pak želi uhvatiti u koštac s Google translate-om, originalni tekst može pročitati ovdje:

http://www.appledaily.com.tw/realtimenews/article/international/20151125/739683/.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...