Ovo je hrana zbog koje se osjećate loše i bezvoljno

Prehrana ne utječe samo na liniju već i na raspoloženje. I nije u pitanju samo grižnja savjesti zbog slatkog nego direktna veza između onog što jedemo i kako (se) osjećamo

Prerađeni ugljikohidrati

Ugljikohidrati su zadnjih godina došli na loš glas zbog toga što potiču debljanje, a ne pružaju hranjive tvari koje nam trebaju. Grupa znanstvenika sa Sveučilišta Columbia napravila je korak više i povezala prerađene ugljikohidrate s depresijom.

Što je ženama šećer u krvi viši, to im je veća i šansa za depresiju. Obrnuto pravilo također vrijedi pa je pametno u svoju prehranu unijeti cjelovite žitarice.

Šećer

S obzirom na dosadašnje rezultate istraživanja povezanosti ugljikohidrata i depresije, nema nikakve sumnje kako i šećer igra sličnu ulogu. Prehrana u kojoj ima puno šećera može pojačati upale širom tijela, a to se također povezuje s većom šansom za depresiju.

Također je otkriveno kako su upale mozga 30 posto češće kod klinički depresivnih pacijenata, a one osobe koje su liječile svoje upale odmah su imale i smanjene simptome depresije. Šećer je često korijen kroničnih upala, pa izbacivanje loše hrane s jelovnika često smanjuje bolne probleme u tijelu i na kraju dovodi do boljeg raspoloženja.

Umjetna sladila

Ako ste pomislili kako možete pronaći utjehu u umjetnim sladilima, nažalost ste se prevarili. Prema istraživanju znanstvenika sa Sveučilišta Northwestern Ohio, umjetna sladila pogoršavaju simptome depresije. Štoviše, to istraživanje je moralo biti prekinuto jer su se pacijentima simptomi toliko pojačali da je bilo opasno po njih nastaviti. Čini se da umjetna sladila znatno umanjuju lučenje hormona sreće serotonina.

Industrijske nezasićene masnoće (trans-masnoće)

Maslinovo ulje smanjuje rizik raznih zdravstvenih problema kao što su depresija i srčane tegobe, a industrijski proizvedene nezasićene masnoće povećavaju rizik od tih istih bolesti za čak 48 posto.

Prerađena hrana

Gotovo da nije nikakvo iznenađenje da su u grupi hrane koja loše utječu na raspoloženje i prerađene namirnice. Prema istraživanju objavljenom u britanskom psihijatrijskom časopisu, osobe koje jedu više prerađenih namirnica češće imaju problema s depresijom. Prirodna cjelovita hrana ima suprotan učinak, piše tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...