Na Zeleni telefon pristiglo 189 prijava, najveći problem divlji deponiji

Udruga “Eko – Zadar” završila je s provedbom projekta “Zeleni telefon” za 2015. godinu. kojeg je financirao Grad Zadar, UO za graditeljstvo i zaštitu okoliša u iznosu od 10.000 kuna i Zadarska Županija u iznosu od 5.000 kn.

– Ovaj projekt “Eko – Zadar” kontinuirano provodi od 2003. godine, te je od tada do danas ukupno pristigla 1.651 prijava, što potvrđuje činjenicu da je  među našim sugrađanima prepoznat kao servis kojemu se mogu obratiti za sva pitanja i probleme u okolišu, ocijenila je voditeljica projekta Ira Ćurković napominjući kako je cilj projekta potaknuti aktivno sudjelovanje građana i učinkovitiji rad državnih službi, te djelovati na brže i savjesnije rješavanje problema zaštite okoliša.

62 prijave u vezi otpada

U 2015. godini na Zeleni telefon udruge “Eko-Zadar” pristiglo više od  189 prijava. Svi pozivi dolaze s područja Zadarske županije. Većina poziva dolazi s područja grada Zadra (146 prijava), dok je nešto manji broj prijava iz drugih gradova i općina: Pag 7 prijava, Benkovac 6 prijava, Nin 6 prijava, Sveti Filip i Jakov 4 prijave, općine Sali i Posedarje po 3 prijave, općine Posedarje, Sukošan, Privlaka, Vrsi i Gračac po 2 prijave, a Poličnik, Pakoštane, Stankovci, Biograd i Zemunik po jedna  prijava.

– U sklopu projekta vodili smo evidenciju pristiglih prijava raspoređenih u 13 kategorija različitih okolišnih problema. Prema kategorijama Zelenog telefona, najviše je prijava u kategorijama “Razno” (74 prijava) i “Otpad” (62 prijave). Nešto manji broj poziva imali smo u kategorijama “Zelenilo” ( 11 prijava,), “Gradnja” (10 prijava) i “Životinje” ( 9 prijava).  Po 7 prijava imaju kategorije “Zrak” i “Tlo”,  a kategorije “Šume” i “Buka” po 2 prijave, te kategorija “Vode” 4 prijave i kategorija  “Promet” 1 prijavu. Prijave koje se odnose na kategoriju “Otpad”, odnose se većim dijelom na divlja odlagališta otpada (18 prijava) koja su, nažalost, veliki ekološki problem u našoj županiji. Povećan je broj riješenih prijava ali i onih u postupku rješavanja što se odnosi na  mapiranje novih deponija ili kritičnih točaka u Zadarskoj županiji. Tako smo nedavno dobili odgovor Grada Zadra o izvršenoj sanaciji divljeg odlagališta azbestnog otpada na otoku Olibu. U odgovoru stoji da je 28. listopada 2015.  Grad Zadar putem ovlaštene osobe, odnosno  firme Ciak d.o.o. iz Zagreba, koja je ovlaštena za skupljanje, prijevoz, privremeno skladištenje i odlaganje građevinskog otpada koji sadrži azbest, uklonio  ukupno 19.460 kg građevinskog materijala koji sadrži azbest, izvijestila je Ćurković navodeći kako je posljednjih godina, pogotovo u ljetnim mjesecima, vidljiv trend porasta broja prijava vezanih za ispuštanje sadržaja septičkih jama u okoliš.

Velik broj upita o odlaganju otpada

– Nažalost, bilo je i prijava okolišnih problema koji su gotovo nerješivi te su, nakon opetovanih prijava, i dalje u postupku rješavanja.  Prijave koje se odnose na kategoriju “Razno” većinom čine upiti vezani za ekološku poljoprivredu, kao i ostali upiti i savjeti građanima. Tako je oko 28 prijava bilo vezano za informaciju o mjestu prikupljanja različitih vrsta otpada, rekla je Ćurković dodajući kako je od 1. siječnja 2015. godine udruga “Eko-Zadar” suradnik je na projektu “Partnerstvo za okoliš: Razvoj kapaciteta u zaštiti okoliša javnog i civilnog sektora u Hrvatskoj kroz primjenu servisa Zelenog telefona”  u okviru kojeg je izrađen Operativni plan, te Strategija razvoja Mreže Zelenih telefona za razdoblje od tri godine, a sve u svrhu poboljšanja zajedničkog rada kroz pružanje usluga Zelenog telefona.

– Analiza komunikacije između građana i volontera Zelenog telefona u protekloj godini pokazala je da među prijaviteljima prevladavaju žene s 97 prijava, odnosno 51,32% prijava u odnosu na  82 prijave muškaraca, 43,39%. Primijećen je trend smanjenja broja anonimnih prijava (10 prijava, 5,29%). Najpopularniji medij za prijavu problema i dalje je broj Zelenog telefona, ali sve se više koristi i internet, bilo putem maila ili  putem poruka upućenih udruzi na njezin FB profil https://www.facebook.com/EkoZadar ili web stranicu udruge www.ekozadar.hr, kazala je Ćurković navodeći kako je tijekom 2015. za rad na Zelenom telefonu osposobljeno četvero volontera i dvije osobe na stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...