Otkriveno kada ljudi najviše posežu za čipsom

Ljudi posežu za grickalicama kad im je dosadno, pokazalo je istraživanje britanskih znanstvenika.

Psiholozi Sveučilišta središnjeg Lancashirea (UCLan) proveli su dvije studije o poveznicama između dosade i hrane. Rezultate su predstavili ovaj tjedan na godišnjoj konferenciji Britanskog društva psihologa.

U prvoj studiji zamolili su 52 sudionika da ispune upitnik o preferiranim “zalogajčićima” prije i nakon što su ispunili dosadni zadatak prepisivanja jedne te iste skupine slova.
U drugoj su zatražili da 45 ispitanika pogleda zabavan pa dosadan video prilog, a ispred njih su postavili zdjelice sa zdravim i nezdravim grickalicama.

Rezultati prve studije pokazali su da ljudi više žele jesti čips, slastice i druge nezdrave grickalice poslije obavljenoga dosadnog zadatka.

U drugoj se studiji pokazalo da je mnogo više nezdrave hrane pojedeno tijekom gledanja dosadnog videa.

– Ovi su rezultati u skladu s ranijim istraživanjima koja upućuju na to da za zašećerenom i masnom hranom posežemo kad nam je dosadno. To ide u prilog pretpostavci po kojoj je dosada povezana s niskom razinom stimulativnog hormona dopamina te da ga ljudi nastoje podići masnom i slatkom hranom, ako se ne mogu riješiti dosade na neki drugi način, rekao je vodeći autor studije, dr. Sandi Mann.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...