Dani afričkih kultura u organizaciji studenata etnologije i antropologije

U Zadru se 3. i 4. lipnja 2016. godine, u organizaciji studenata etnologije i antropologije u suradnji s udrugom ANTROPOP i Odjelom za etnologiju i antropologiju te uz potporu Studentskog zbora, po prvi put održava dvodnevna manifestacija u cijelosti posvećena Africi i afričkim kulturama.

– Smatramo kako naš obrazovni sustav i mediji ne posvećuju dovoljno pažnje Africi zbog čega većina ljudi u Hrvatskoj ima nejasnu predodžbu o Africi kao o nekom dalekom, egzotičnom i kulturno jednoličnom kontinentu. Ne želimo biti zakinuti za znanje o Africi i bogatstvu afričkih kultura i upravo zbog toga manifestacijom pod nazivom Dani afričkih kultura želimo kreirati prostor unutar kojega možemo širiti vidike i znanja o kulturama Afrike. Manifestaciju nazivamo Dani afričkih kultura umjesto singularno „dani afričke kulture“ upravo želeći naglasiti kako ne postoji jedinstvena homogena afrička kultura već brojne i raznolike kulture sa vlastitim jezicima, običajima, vjerovanjima i drugim kulturnim specifičnostima.

Dani afričkih kultura organiziraju se s ciljem upoznavanja studenata s pojedinim aspektima bogate kulturne baštine afričkih zemalja, a vjerujemo da će naš bogat i raznolik program zainteresirati i širu javnost te da će kao javno kulturno – društveno događanje poticajno djelovati na razvijanje interkulturne komunikacije i svijesti o ljepoti i vrijednosti kulturnih različitosti. Uostalom, tek kada smo spremni i sposobni poštovati kulture koje su drugačije od naše, tek tada možemo istinski razumijevati i cijeniti vrijednosti vlastite kulture.

Na ovogodišnjim prvim Danima afričkih kultura koji će se održati u prostoru studentskog kluba Božo Lerotić imat ćemo prilike pogledati film kamerunskog antropologa Kilian Lamtur Tamlake „Jedinstvo u zajedništvu“ o kola oraščićima koji zbližavaju ljude unutar zajednice Nso’ te poslušati predavanja renomiranih stručnjaka kao što su dr. sc. Anita Sujoldžić, znanstvena savjetnica na Institutu za antropologiju i redovita profesorica na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju na Filozofskom Fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, koja će nam govoriti o zemlji Dogona i dr. sc. Biljana Kašić, redovita profesorica na Odjelu sociologije Sveučilišta u Zadru, koja će održati predavanje o postkolonijalnim izvidima i epistemološkim obmanama. Voditeljica zbirke izvaneuropskih kultura Etnografskog muzeja u Zagrebu Marija Živković će nam govoriti o zbirci afričkih predmeta zagrebačkog Etnografskog muzeja, a filmski i kazališni redatelj Lawrence Kiiru, porijeklom iz Kenije s magisterijem zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti, održat će predavanje o tradicionalnom afričkom kazalištu. Očekujemo i zanimljiva predavanja mlade sociologinje Pinije Poljaković o svom istraživanju klimatske nepravde i sigurnosti hrane u Keniji, apsolventice sociologije, etnologije i antropologije Lucije Novak o Hauka pokretu u Gani i zapadnom Nigeru, te studentica etnologije i antropologije Marije Generalić i Ksenije Parage o posljedicama kolonijalizma i suvremenih odnosa moći na društvenu situaciju u Ruandi. Zinka Mujkić i Sadou Diagne će, uz projekciju prigodnog filma, predstaviti rad zadruge Okus doma pokrenute s nastojanjem integracije azilanata u hrvatsko društvo, a Sadou će nam pored toga govoriti i o hrani afričkog podneblja i konkretno svog senegalskog zavičaja. Vrsni glazbenik i graditelj afričkih glazbala Sam Bushara će nam u sklopu kreativne radionice bubnjanja pomoći da probudimo zaspale ritmove u sebi, a nakon toga uslijedit će zatvaranje prvih Dana afričkih kultura u Zadru koje će obilježiti rasplesana slušaonica afričke i reggae glazbe u parku Kapetanski koju će nam pripremiti Dumboman i Ines Lioness u sklopu projekta Mama Africa.

Toplo vas pozivamo da nam se pridružite u otkrivanju afričkog svijeta, demontiranju nametnutih granica i društveno konstruiranih ograda, i (ne manje važno) u stvaranju odlične atmosfere na plesnom podiju, rekli su u organizacijskom timu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...