Vlakić: Biciklističke staze će biti riješene inteligentnim transportnim sustavom

Prilikom puštanja u upotrebu Sustava javnih bicikala, brzo se povuklo pitanje biciklističkih staza, kojih je, prema mnogima, malo.Građani su dva kotača odavno prepoznali kao ekonomičan i zdrav način prijevoza, i bicikla je sve više u upotrebi kao prijevozno sredstvo, a ne samo kao način rekreacije. Zadarski dogradonačelnik Ivica Vlakić bio je zadužen za provedbu projekta Sustava javnih bicikala, a osvrnuo se i na problematiku biciklističkih staza.

Uvođenje Sustava javnih bicikala je ujedno početak rješavanja problema biciklističkih staza u gradu. Staze se biti rješene inteligentnim transportnim sustavom koji je dio master plana koji uključuje čitav plan prometnog sustava Zadarske županije. Stručnjaci će dati rješenje kuda bi biciklističke staze trebale ići i koje su rute financijski najpovoljnije izvodljive.Ovime pokazujemo kako je Zadar najzeleniji i najekološkiji grad u Hrvatskoj, rekao je Vlakić.

Pitanje uređenih biciklističkih staza jedno je od prvih s kojima se susreću i u Sustavu javnih bicikala, stoga su krenuli s inicijativom besplatne škole bicikliranja. Zakon nalaže kako su svi vozači bicikala koji se kreću izvan biciklističkih staza, odnosno  na prometnicama, dužni poštivati prometne propise. Međutim, ima među biciklistima  onih koji nisu položili vozački ispiti i nisu dovoljno upoznati s prometnim propisima. Baš njima namijenjena je ova škola, kako bi se smanjile brojke biciklista stradalih u prometu.

I sam gradonačelnik često izabire biciklu kao sredstvo prijevoza, i svjestan je važnosti uređenih staza.

Zadar ima biciklističkih staza, Zagreb ustvari to nema, oni su samo dio nogostupa obojili u crveno i to namijenili biciklistima. Podsjećam, imamo uređene staze od Zadra do Nina, na zaobilaznici iznad Bilog briga, ima dovoljno prostora uz cestu od Crnoga do Bibinja. Moramo još pronaći rješenja kako  smjestiti  staze u urbanom području grada, dodao je gradonačelnik Kalmeta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...