Ministar Nakić ukida uputnicu za više pregleda

Liječnici opće prakse izdavaju uputnice C1 u slučajevima kada pacijentima za dijagnosticiranje bolesti trebaju pregledi iz više različitih specijalnosti. Primjerice, ako je liječnik utvrdio da je problem u plućima, specijalisti u bolnici pacijenta su s uputnicom C1 mogli potpuno obraditi umjesto da ga za svaki zaseban pregled – bilo da je to rendgen, CT ili spirometrija – vraćaju nazad obiteljskom liječniku po novu uputnicu.

Liječnica obiteljske medicine iz Splita, predsjednica KoHOM-a Vikica Krolo, kaže da bi se eventualnim ograničavanjem ili ukidanjem uputnica C1 najviše naškodilo pacijentima koji bi se nepotrebno šetali od liječnika do specijalista.

‘Mi smo bili jako zadovoljni s mogućnostima koje pruža uputnica C1. S njom je pacijent mogao na jednom mjestu dobiti potpunu obradu prema utvrđenoj dijagnozi. Ovu najavu mogućeg ograničenja uputnica smatramo korakom unazad jer će za svaku pretragu trebati tražiti novu uputnicu. To će biti osobito problem za ljude koji ne žive u gradovima već na selu ili na otocima. Zamislite da nekom pacijentu s Hvara, obavljeni pregled ne otkrije problem. On se mora vraćati nazad u Hvar po novu uputnicu za novi pregled. Na taj način gubi se i vrijeme i novac, ali i zdravlje’, upozorila je Krolo.

Ako su na taj način u MIZ-u htjeli uštedjeti, odnosno isključiti mogućnost da se pacijenti šalju na niz skupih pregleda koji im nisu potrebni, izabrali su loše rješenje, smatraju u KoHOM-u.

 

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...