Šef HRT-a se žali da ne može ljude prisiliti da plaćaju pretplatu

Glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb je na sjednici Programskog vijeća istaknuo kako za eventualno usklađivanje iznosa pristojbe HRT-a od trenutačnih 10.62 eura (80 kuna) sadašnja uprava, kao ni prethodne, nisu dobili podršku Nadzornog odbora. Kaže da je iznos pristojbe HRT-a zamrznut odlukom Vlade još 2010. te da ona iznosi najviše do 1.5 posto prosječne mjesečne neto plaće u Hrvatskoj, javljaju agencije.

”Prosječna neto plaća kao i troškovi u posljednjih 14 godina u Hrvatskoj su značajno narasli i kada bi išli na usklađivanje – mislim da bi danas bili na razini od nekih 16 do skoro 17 eura. Za to ni mi, ni prethodne uprave, nismo dobili podršku Nadzornog odbora”, kazao je Šveb.

Ocijenio je i da se u Europi događa slična situacija – talijanskom RAI-ju smanjuju pretplatu, puno zemalja ukida pretplatu te je kao posljednji primjer istaknuo Austriju. Pritom, istaknuo je Šveb, slovačka i francuska javna radiotelevizija prešla su na financiranje iz državnog proračuna, a i u Engleskoj se vode rasprave o ukidanju tzv licence feeja za BBC.

”Nažalost, usprkos mojim velikim nastojanjima u zadnje dvije godine i trudu da se krene u raspravu o novom zakonskom okviru i drugačijem financiranju, u ovom trenutku za to nemamo podršku. Nadam se da će situacija biti bolja kada prođe izborna godina” kazao je Šveb.

Prihodi HRT-a u padu

Kazao je i da su prihodi HRT-a u padu već 14 godina te da ne samo da je pristojba zadržana na istoj razini nego je i njezina naplata sve problematičnija jer, kako je istaknuo, ”imamo sve manje kućanstava u Hrvatskoj”. Kazao je i kako HRT nema nikakav zakonski alat prisiliti na plaćanje. ”Pretplata je u biti dobrovoljno plaćanje”, kazao je Šveb dodavši i kako je prihod od pristojbe u posljednjih 14 godina pao za nekih pet posto te da su značajno pali i prihodi od marketinga i oglašavanja.

Naglasio je i kako HRT ima problem s radnom snagom te da su plaće radnika na HRT-u pale ispod državnog prosjeka te da to stvara ”korporativnu kulturu i radnu klimu koja nije najsjajnija”. Zaključio je i da sada od 2700 zaposlenika na HRT-u oko 1000 ljudi ”ulazi u rang ispod ili oko minimalca”. Ocijenio je da aneks Ugovora s Vladom služi za dofinanciranje minusa HRT-a u sljedećoj godini te je samo privremeno rješenje iz državnog proračuna.

“Neće nam biti lako”

Ravnateljica programa HRT-a Marija Nemčić govoreći o predstojećim programskim izazovima u idućoj ”superizbornoj” godine u kojoj se održavaju i Olimpijske igre i priprema nova jesenska shema naglasila kako ”neće biti nimalo lako”.

Programsko vijeće većinom glasova dalo je pozitivno mišljenje na prijedlog Programa rada HRT-a za 2024 koje je predstavio glavni ravnatelj Šveb., no izvješća i odluke Programskog vijeća nisu obvezujuće. Programsko vijeće HRT-a zastupa i štiti interes javnosti provođenjem nadzora programa i unapređenjem radijskog i audiovizualnog programa, te drugih audio i audiovizualnih te multimedijskih usluga.

Vijeće ima jedanaest članova, a nedavno izabrani novi predsjednik je enciklopedist Vlaho Bogišić. Hrvatski sabor bira i razrješava devet članova Vijeća HRT-a, a dva člana Vijeća HRT-a biraju i razrješuju novinari i drugi zaposlenici HRT-a koji kreativno sudjeluju u stvaranju programa HRT-a.

Vijeće HRT-a sastaje se u pravilu jednom svaka tri mjeseca, a najmanje jedanput godišnje podnosi izvješće Hrvatskom saboru o svom radu i o provedbi programskih načela i obveza HRT-a utvrđenih zakonom i Ugovorom HRT-a s Vladom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...