Pukovnik Pušnik: “Zemunik je najbolje mjesto za obuku posada helikoptera!”

U vojarni “Zemunik” završio je 11. lipnja 13. tečaj zajedničke obuke hrvatskih, čeških, mađarskih i slovačkih savjetodavnih zrakoplovnih timova (Air Advisory Team Pre-deployment Training Course – AAT PTC). Multinacionalne posade helikoptera obučavale su se i pripremale u skladu s NATO-ovim standardima i procedurama za obuku i savjetovanje pripadnika 377. helikopterske eskadrile Afganistanskog ratnog zrakoplovstva (AAF) smještene na kabulskom aerodromu KAIA. Drugi se put na tečaj uključila i Slovačka s četvoricom zrakoplovnih tehničara koji su, uz kolege iz Mađarske, usvajali sadržaje iz područja održavanja helikoptera i pripreme za letenje mješovitih koalicijskih posada.

Kao i prethodnih dvanaest, tečaj je bio organiziran u dva dijela. Prvi je održan od 10. do 22. travnja u Ostravi, Češka, gdje su posade uvježbavale pravilno postupanje u izvanrednim situacijama u letu na helikopterima Mi-8 i Mi-171. Obuka se provodila na simulatoru za helikopter Mi-171. Drugi dio teorijske i napredne letačke obuke proveden je u Zemuniku na hrvatskim helikopterima Mi-8MTV i Mi-171Sh. Potporu obuci pružila je i Eskadrila helikoptera 93. zrakoplovne baze s helikopterima Bell-206B u ulozi imitacije borbene pratnje prilikom uvježbavanja misijskih letova. U Zemuniku i njegovu okružju tijekom obuke simulirane su taktičke zadaće koje se izvode u području operacije, kao i standardne procedure letenja. U sklopu uvježbavanja češki i mađarski bočni strijelci (Helicopter Door Gunners) izveli su na vojnom poligonu “Crvena zemlja” kod Knina bojno gađanje iz zraka na zemaljske ciljeve, piše Hrvatski vojnik.

Voditelji svih dosad održanih tečajeva bili su hrvatski piloti. Ovim je zapovijedao pukovnik Tomislav Pušnik (nastavnik letenja i kapetan na helikopterima Mi-8 i Mi-171Sh), pripadnik Pilotske škole u sastavu Središta za obuku HRZ-a i PZO-a “Rudolf Perešin”. Koordinator aktivnosti u ime HRZ-a i PZO-a bio je pukovnik Boris Panić. Pomoć u provedbi obuke u ulozi instruktora pružio je s hrvatske strane bojnik Ivan Rubil (kapetan helikoptera Mi-171Sh), a s češke satnik Pavel Miča (kapetan helikoptera Mi-171Sh).

Pukovnik Pušnik završnog je dana obuke svim polaznicima uručio certifikate o završenom osposobljavanju. Naglasio je kako su svi planirani sadržaji u cijelosti provedeni te kao ključni element obuke izdvojio standardizaciju postupaka letačkih posada kako bi što spremnije dočekale odlazak u misiju u Afganistanu.

Dosadašnja iskustva i ocjene potvrdili su punu opravdanost pripreme multinacionalnih helikopterskih posada prije odlaska u Afganistan. Zajedno radimo, primjenjujemo naučene lekcije i svako novo iskustvo ugrađujemo i u teorijsku pripremu i u letačku obuku. ‘Zemunik’ sa svojim okružjem, osobito s mogućnostima letenja u planinskom području, za posade helikoptera najbolje je moguće mjesto za takvu vrstu obuke. U svaki tečaj unosimo određene novine, a sve u skladu sa zahtjevima i potrebama misije, istaknuo je pukovnik Pušnik. Zadovoljstvo letačkih posada iskazano je i zbog mogućnosti letenja u svim vremenskim uvjetima: od kiše, niske naoblake, pa do jakih vjetrova. Posebno je dojmljivo bilo letenje u planinskim područjima Velebita i slijetanje na visinskim točkama.

Međunarodni tečaj osposobljavanja multinacionalnih helikopterskih posada pokrenut je 2012. godine sa zadaćom pripreme timova koji su obučavali pripadnike Afganistanskog ratnog zrakoplovstva u operaciji potpore miru ISAF, a nastavljen je pružanjem savjetničke uloge zemalja sudionica projekta u misiji Odlučna potpora.

Tečaj su zajednički osmislili hrvatski i češki timovi uz savjetodavnu potporu SOCEUR-a, te je kao takav prihvaćen i uvršten kao dio projekta unutar NATO-ove inicijative Pametna obrana (Smart Defence).

Ukupno je unutar trinaest obučnih ciklusa uvježbano oko 430 pilota, letača tehničara i zemaljskog zrakoplovno tehničkog osoblja iz oružanih snaga Hrvatske, Češke, Mađarske i Slovačke, a za ovu je godinu planiran još i tečaj u rujnu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...