Stigla dva helikoptera Black Hawk, Hranj: “Uvježbavat će se s našim specijalnim snagama u Zadru”

Ministar obrane Mario Banožić nazočio je u četvrtak 3. veljače 2022. godine dolasku dva helikoptera UH-60M Black Hawk, koji su u zagrebačku zračnu luku “Franjo Tuđman” dopremljeni američkim vojnim avionom C-17 za strateški transport.

“Nabavom helikoptera Black Hawk, Republika Hrvatska kao pouzdana i vjerodostojna članica NATO saveza pokazuje svoje opredjeljenje u zamjeni postojećih helikoptera te prelazak na zapadnu tehnologiju. Ovo je samo jedna stepenica u tom procesu, u prelasku na zapadnu tehnologiju”, istaknuo je ministar.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj rekao je da će helikopteri vrlo brzo postati operativni. Pojasnio je da Hrvatsko ratno zrakoplovstvo ima spremne i školovane pilote i tehničare te da mora proći formalan proces primopredaje u kojem će američki stručnjaci predati helikoptere hrvatskoj strani.

“Tijekom idućih nekoliko tjedana helikopteri će biti spremni za letenje. Postepeno ćemo krenuti s fazom završne obuke kako bi postigli inicijalnu operativnu spremnost u sljedeća dva do tri mjeseca, tako da bi krajem godine helikopteri bili potpuno operativni”, istaknuo je admiral Hranj.

Što se tiče same uporabe helikoptera, admiral Hranj je pojasnio kako je riječ o univerzalnim višenamjenskim helikopterima, od kojih će dva imati prvenstvenu zadaću sudjelovati u operacijama potpore specijalnim snagama, odnosno biti u funkciji zračnog tima specijalnih snaga.

“Ti će se helikopteri uvježbavati zajedno s našim specijalnim snagama u središtu u Zadru, a uz tu primarnu zadaću, bit će prostora i vremena za njihov angažman i na drugim zadaćama, od prijevoza vojnika, borbenih zadaća i u konačnici potpori civilnim institucijama”, rekao je Hranj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...