Ratne strahote; Prije 23 godine na plaži u Biogradu ubijeno petero mladih

Prije 23 godine, 14. lipnja 1993. godine, ničim izazvani pobunjeni Srbi napali su Biograd na Moru raketnim sustavom Orkan s kasetnim punjenjem tzv. „zvončićima“ koji su padali na civilne ciljeve. U samo nekoliko trenutaka, na plaži Soline, poginulo pet mladih osoba –  Lidija Vrankulj, Danijela Vidaković, Marijan Pulić, Jozo Tomić i Karlo Paić, dok ih je sedmero bilo teško ranjeno.

Brutalan napad na civile do danas je ostao nekažnjen, ali i nedovoljno ispričan. Portal HRT-a Dani ponosa donosi potresno svjedočanstvo Damira Vrankulja, brata poginule Lidije Vrankulj, objavljenog u knjizi „Krhotine djetinjstva“ pod nazivom „Jedna obitelj ni na nebu ni na zemlji“.

Maloljetni sam dragovoljac hrvatskog obrambenog Domovinskog rata i aktivni pripadnik MORH-a. Ponosan sam otac predivnog dječaka Dominika koji ima 13 godina i suprug mojoj Nedi koja sa mnom dijeli dobro i zlo svih ovih godina. Odrastao sam u bogatom ravnokotarskom selu Polača s roditeljima, dvojicom braće i mojom sestrom Lidijom. Nakon rata vratili smo se u naše selo, ali nismo zatekli ništa..Nemam ni jednu sliku iz djetinjstva. Ali znate li što još nemam? Nemam moju jedinu sestru Lidiju. Da, nemam je. Ona je na nebu, a mi svi negdje između. Ubili su je podmuklo, ubili su je zvončićima u Biogradu na plaži dok se smijala sa svojim prijateljicom uživajući u lijepom sunčanom danu.  U najljepšim godinama, lijepu i vedru, nasmijanu i nedužnu

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...