Na biogradskoj rivi izložba fotografija na otvorenom: „Prijatelji mora – Plavi sat“

Duž rive u Biogradu na Moru nedavno je postavljena izložba pod nazivom „Prijatelji mora: Plavi sat“ i moći će se razgledati do 15. srpnja. Atraktivna izložba iz projekta „Prijatelji mora“ već sedmu godinu za redom obilazi trgove i rive hrvatskog Jadrana. Tijekom ljetne sezone 2016. u 12 hrvatskih gradova izložbu će pogledati preko milijun posjetitelja. Osim Biograda na Moru, u suradnji s turističkim zajednicama gradova ove godine izložbu su do sad ugostili: Rovinj, Pula, Mali Lošinj, Baška, Krk i Zadar, a nakon Biograda izložba putuje u Šibenik, Split, Malinsku, Rijeku i Zagreb.

Izložba iz ciklusa „Prijatelji mora“ na 60 velikih formata predstavlja niz fotografskih zapisa nastalih u „plavom satu“ odnosno predvečerju iza zalaska sunca ili ranim jutrom neposredno pred njegov izlazak. Cilj ove izložbe je pokazati domaćim i stranim posjetiteljima zavidnu medijsku kulturu kroz turističku fotografiju koja temom u zadanom vremenu na osebujan način prati život na hrvatskom Jadranu. Kadrovi poput čarobnog mora, usamljenih stijena, neobičnog kamena sa žala, bonace i nevera, pa do panorama naselja s čudnih visina „plavim satom“ odvode nas u neke nove vizure hrvatskog Jadrana – jedne od najljepših obala na svijetu.

Fotografska izvrsnost odabranih autora očituje se u njihovom poimanju likovne estetike. Radove je selektirao stručni tim festivala „Rovinj-Photodays“, a izloženi su radovi sljedećih autora: Marcus Doyle, Ivo Pervan, Renco Kosinožić, Mario Romulić, Petar Trinajstić, Željko Jelenski, Ljuno Gamulin, Nino Marcutti.

Nacionalnu kulturološko-turističku kampanju „Prijatelji mora“ osmislili su riječka udruga Livingstone i tvrtka Astoria 2009. godine s ciljem da se izložbama fotografija velikih formata na otvorenom u 14 hrvatskih gradova hrvatskoj javnosti i svim posjetiteljima skrene pozornost na ulogu fotografije u medijskoj kulturi te društvenu odgovornost i stalnu vrijednost promicanja ekologije i očuvanja Jadranskog mora.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...