Županije i dalje transparentnije od većine lokalnih jedinica

U organizaciji Instituta za javne financije danas je objavljeno istraživanje ‘Transparentnost proračuna lokalnih jedinica’ kojim su obuhvaćene sve županije, gradovi i općine. Transparentnost proračuna podrazumijeva mogućnost građana da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Građanima se omogućuje uvid u javnu nabavu i kretanje javnog proračuna, povećava se odgovornost lokalnih vlasti i smanjuje mogućnosti za korupciju, a  analiza ukazuje da transparentnost prije svega ovisi o političkoj volji lokalnih vlasti.

Otvorenost proračuna, dostupnost i jasnoća objavljenih podataka i informacija državne i lokalne vlasti preduvjet su za stvaranje povjerenja između građana i načelnika, gradonačelnika i župana.

Prema prosjeku svih lokalnih jedinica na svom području najotvorenije su Bjelovarsko-bilogorska, Brodsko-posavska, Dubrovačko-neretvanska, Istarska, Karlovačka, Krapinsko-zagorska, Ličko-senjska, Šibensko-kninska, Varaždinska, Zadarska i Zagrebačka županija. Analizom istraživanja prema vrstama lokalnih jedinica, županije su vrlo transparentne u izvršavanju proračuna, izrazila je zadovoljstvo ravnateljica Instituta za javne financije Katarina Ott.

Podsjetimo, u intervjuu za newsletter Hrvatske zajednice županija s temom ‘Antikorupcija i transparentnost upravljanja’ predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk rekao je kako pored objavljivanja podataka, informacija i dokumenata na web stranicama županija, redovnog vremena za upite građana prema županima i dužnosnicima, uz sjednice skupština otvorenih rasprava te uz savjetovanja prema građanima, uprava dodatno treba poticati otvorenost i dostupnost podataka kako bi bila bliža građanima jer se na taj način između ostalog dijeli i odgovornost za odluke.

Transparentnost podataka je putokaz za informiranje o potrošnji proračuna sredstava. Vjerujem da će na idućem predstavljanju rezultata istraživanja sve jedinice dobiti priznanje Instituta za visoku razinu transparentnosti, rekla je ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović.

Ovakva predstavljanja rezultata istraživanja dobar su primjer i prilika za razmjenu iskustava, edukaciju i napredak. Lokalne jedinice ocijenjene najvišom ocjenom u istraživanju, dobile su i priznanje Instituta.

Osim Instituta za javne financije veliku ulogu u približavanju transparentnosti općoj i stručnoj javnosti imaju lokalne jedinice, ministarstva ali i Zajednica županija, Udruga gradova i Udruga općina koje svojom kontinuiranom suradnjom podižu svijest svojih članica (županija, gradova i općina) o značaju proračunske otvorenosti za poboljšanje komunikacije s građanima, promoviranje odgovornosti lokalnih vlasti i podizanje povjerenja građana u način trošenja lokalnih sredstava, komentirao je rezultate istraživanja ministar financija Zdravko Marić.

Sudionici na predstavljanju rezultata istraživanja uz ministra financija Zdravka Marića imali su priliku slušati i ministricu uprave Dubravku Jurlinu Alibegović, ličko-senjskog župana Milana Kolića, gradonačelnicu grada Ozlja Gordanu Lipšinić, načelnika općine Kistanje Gorana Reljića, povjerenicu za informiranje Anamariju Musa i znanstvenicu u Institutu za javne financije Mihaelu Bronić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...