Zbog učestalih terorističkih napada Islamska država zabranila burke!

Islamska država zabranila je ženama da nose burke u osiguranim prostorima iračkog grada Mosula. Izvor iz redova ISIS-a javlja da je zabrana donesena nakon serije napada koje su na vođe te terorističke organizacije izvele žene odjevene u burke i nikabe, piše Express.

Žene će na drugim javnim mjestima i dalje morati biti potpuno pokrivene. Propisi o odijevanju u Islamskoj državi zahtijevaju da žene pokriju svaki dio tijela, uključujući i oči. One uhvaćene bez propisane odjeće do sada su bile javno bičevane, ili čak ubijane.

Zabrana nošenja burki u Mosulu dolazi baš u trenutku kada u Europi rastu kontroverze oko nošenja tradicionalne islamske odjeće u javnosti.

Njemačka vlada raspravlja o mogućnosti zabrane velova koji pokrivaju lice, a zabrana kupanja u burkiniju već se primjenjuje na nekim francuskim plažama.

Vlasti Islamske države u posljednjih su nekoliko mjeseci donijele novi niz bizarnih propisa, od kojih jedan zabranjuje suce u nogometu. Pušenje, plesanje, gledanje stranih televizija, privatne internetske veze i satelitske antene zabranjeni su od samog osnivanja tzv. Kalifata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...